"TANJUG JAVLJA" U PEKINGU: Gostpovanje izložbe Muzeja Jugoslavije u Kulturnom centru Srbije "Ivo Andrić"

M.A.K.

29. 05. 2024. u 20:30

PUT Kine otišla je izložba Muzeja Jugoslavije "TANJUG javlja: Rat je završen", kustosa Radovana Cukića i Milice Tomić, koja će 30. maja biti otvorena u Kulturnom centru Srbije "Ivo Andrić" u Pekingu.

ТАНЈУГ ЈАВЉА У ПЕКИНГУ: Гостповање изложбе Музеја Југославије у Културном центру Србије Иво Андрић

Foto Muzej Jugoslavije

Ovom postavkom od oko 1.500 dokumenarnih fotografija iz jugoslovenske istorije, neposredno posle Drugog svetskog rata, obeleženo je 75 godina pobede nad fašizmom.

Izbor dokumenata koji su zabeležili najvažnije društveno-političke događaje u periodu od 1944. do 1947. godine, nastao je na osnovu obimne građe pronađene u Muzeju Jugoslavije, a čini je oko 25.000 snimaka. Načinili su ih foto-reporteri Tanjuga - Petar Obradović, Branko Savić i Isaka Koen, ali i nepoznati autori. Nastali su uglavnom u Beogradu, na skupštinskim zasedanjima, tokom poseta visokih stranih delegacija, partijskih konferencija, konferencija masovnih političkih organizacija, političkih mitinga, parada i defilea povodom državnih praznika. Na postavci su i foto-reportaže o radu na obnovi saobraćajnica, raščišćavanju ruševina, radu bolnica i dečjih domova. Tu su i sekvence iz života u pojedinim selima, ali i sa kulturnih dešavanja, sportskog života ( prvih fudbalskih i košarkaških utakmica, moto-trka i fiskulturnih sletova).

Pred pekinškom publikom izložba će biti do kraja juna, a u njenoj realizaciji učestvovali su i Jovana Stojadinović (obrada fotografija), Milica Lopičić (arhitekturu postavke) i Mane Radmanović (dizajn).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Ovo je najpopularnija destinacija u toku septembra i oktobra Last Minute akcija! Platite 6 noćenja, a boravite 9 ili 10!