POSLE STERIJE I "PETAR BANIĆEVIĆ": GGlumac Aleksandar Vučković za kratko vreme osvojio dva priznanja

V.V.S.

07. 06. 2024. u 15:56

GLUMAC Aleksandar Vučković dobitnik je Nagrade "Petar Banićević" za 2023. godinu, za uloge Mihajla Medakovića u predstavi "Očevi i oci" veljka Mićunovića i Koste u "Urnebesnoj tragediji" Jagoša Markovića.

ПОСЛЕ СТЕРИЈЕ И ПЕТАР БАНИЋЕВИЋ: ГГлумац Александар Вучковић за кратко време освојио два признања

foto TANJUG

Jednoglasnu odluku o priznanju, koje Narodno pozorište u Beogradu dodeljuje mladom glumcu ili glumici do navršenih 35 godina života( koji se umetnički istakao u periodu , ali i iskazao visok profesionalizam u poslu i odnosu prema nacionalnom teatru) doneo je žiri u kojem su bili glumica Dobrila Stojnić, prošlogodišnja dobitnica Nagrade "Petar Banićević" Nina Nešković i umetnički direktor Drame Molina Udovički Fotez.

"Aleksandar Vučković se izdvojio svojim ostvarenjima u pomenutim predstavama. Lik Mihajla Medakovića u predstavi "Očevi i oci" je očito blizak njegovom glumačkom senzibilitetu i temperamentu, a nesporna darovitost i studiozan rad su ga doveli do izuzetno uspešne kreacije, koja je već nagrađena na  festivalima ("Bucini dani" u Aleksandrovcu, Jugoslovenski pozorišni festival "Bez prevoda" u Užicu, Međunarodnom festivalu glumca u Nikšiću i Sterijinom pozorju).  Kosta u predstavi "Urnebesna tragedija" je uloga koja jasno govori o izuzetnom scenskom šarmu Aleksandra Vučkovića, kao i o širokom rasponu emocija, od duboko dramskih, gotovo tragičnih, do razigrano duhovitih stanja. Očito je reč o glumcu, stalnom članu Drame Narodnog pozorišta u Beogradu koji se igri na sceni predaje do kraja i time pleni srca publike" - navedeno je u obrazloženju žirija.

  Nagrada je ustanovljena 2010. godine, u znak sećanja na prvaka Drame Narodnog pozorišta u Beogradu, barda jugoslovenskog i srpskog teatra Petra Banićevića (1930-2006).Prvi put je dodeljena 2011. godine, a dosadašnji laureati su: Igor Đorđević, Nenad Stojmenović, Miloš Đorđević, Nada Šargin, Pavle Jerinić, Sena Đorović, Bojan Krivokapić, Suzana Lukić, Jovana Stojiljković i Nina Nešković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JA SAM HRIŠĆANSKI VITEZ! Novosti otkrivaju šta je Nemanja Majdov napisao nadležnima kada je čuo da će da ga suspenduju jer se krstio