SUSRET JAKIH VIZIJA: Savremena francuska likovna scena na izložbi u Salonu Muzeja grada Beograda (FOTO)

M.Kralj

17. 06. 2024. u 15:05

SRPSKI umetnik Marko Velk, koji živi u Parizu, doneo je u Beograd izložbu francuskih likovnih autora sa kojima je već nastupao u Monpeljeu i mnogim drugim gradovima širom Evrope, a zajedničko im je da dela stvaraju u stilu nove figuracije.

СУСРЕТ ЈАКИХ ВИЗИЈА: Савремена француска ликовна сцена на изложби у Салону Музеја града Београда (ФОТО)

Foto promo

Našoj publici predstavili su se uglavnom delima velikih formata u tehnici ulje na platnu u Salonu Muzeja grada Beograda, postavkom nazvanom Rendez Vous - Savremena likovna scena u Francuskoj.

- Prikazati dela skoro dvadeset slikara novije generacije, a koji žive u Francuskoj, omogućava nam da se istovremeno upoznamo sa svim jakim osobenostima i da razumemo suštinske elemente vizije i misli koji su danas postali naši. Međutim, bilo bi neumesno pretpostaviti da postoji tumačenje koje bi bilo zajednički imenitelj za sve - ističe u katalogu Olivije Keplen.

Svako od okupljenih slikara ima svoju naraciju, univerzum, oblike, koji se ne mogu pronaći kod ostalih, ali su u uzajamnoj komunikaciji i otvaraju puteve ka drugim njima sličnim svetovima zasnovanim na bliskim osnovima.

- Ovo viđenje nam je značajno za razumevanje važnosti pojedinačnih perspektiva koje čine ove nove tendencije u figurativnom slikarstvu u ovoj godini - tvrdi Keplen, u tekstu naslovljenom "Tajanstveni deo stvari". - Međutim, nema tu uticaja škole ili grupe koji uključuje "afirmativne stavove", kao što je to, delimično, bio slučaj u ranim godinama sa pop artom, neofiguracijom ili slobodnom figuracijom. Možda je čak i najbliže onome što je bilo slikarstvo nove lajpciške škole. Na osnovu izloženih slika razumemo sličnosti koje ih povezuju, razmene koje ostvaruju, atmosfere koje vladaju, stvarnosti i puteve koje stvaraju, dajući pun smisao odnosima koje je definisao Marko Velk, a koji je blizak ovim umetnicima koji se poznaju i sreću na zajedničkim izložbama ...

Izlagači

PORED Velka, grupu čine Frederik Lutz, Iris Levaser, Stefan Penkreakh, Leopold Rabus, Davor Vrankić, Karin Hofman, Nazanin Pujandeh, Markos Karasker, Simon Pasjeka, Abel Pradalije. Pred bogradskom publikom biće sa svojim radovima i Florans Obreht, Aksel Pahlavi, Loran Pru, Rafael Rikol, Katja Burdarel, Edgardo Navaro, Damijen Kadio, Filip Mirazović.

Svoju slobodu, objašnjava Keplen, ovi autori grade kroz temeljnu opservaciju i duboko razmišljanje, oslanjajući se kako na tradiciju i poznavanje pravila, tako i na bujnu maštu:

- Oni preklapaju, kombinuju raznovrsne interpretativne komponente koje uranjaju u svet određen brojem, akumulacijom, genezom, izvan granica razuma i vremena... Prikazani svet ovih umetnika nije verni odraz objektivne stvarnosti, ona je tu samo kao inspiracija.

Poznati francuski kustos još primećuje da su na delima sa ove postavke uznemirujuće scene i elementi koji čine da se neprekidno transformišu:

- Mogu biti prijatne jer prikazani subjekti menjaju svoju suštinu, prelazeći od životinjskog do ljudskog, od mehaničkog do organskog, prevazilazeći svaki konvencionalni nivo razumevanja... neznačajan detalj postaje div, ljudožder ili čudovište koje izranja usred prikaza istorijskog ili političkog nasilja ili pak ponire u najfantastičnije, najintimnije scene unutrašnjeg sveta. Ovi umetnici su svakako čitali preporuke Kaspara Davida Fridriha od kojih ćemo ovde istaći jednu ključnu rečenicu, važnu u smislu interpretacije ovih umetničkih dela: "Ako želiš da slikaš, neophodno je da najpre zatvoriš oči" - zaključuje Olivije Keplen.

Izložba traje do 30. juna

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE MOGUĆE? Nećete verovati šta je Ju-Es open odlučio