ČUVANJE ŽIVOG NASLEĐA: Obeležen prvi Međunarodni dan nematerijalnog kulturnog nasleđa, 17. oktobar

M.A.K.

17. 10. 2024. u 17:29

NA 42. zasedanju Generalne skupštine Uneska u Parizu prošle godine, doneta je Odluka o proglašenju Međunarodnog dana nematerijalnog kulturnog nasleđa, a kao datum obeležavanja uzet je 17. oktobar - dan kada je, 2003. godine, usvojena Uneskova Konvencija o očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa.

ЧУВАЊЕ ЖИВОГ НАСЛЕЂА: Обележен први Међународни дан нематеријалног културног наслеђа, 17. октобар

Foto Etnografski muzej

Ovaj dan je uspostavljen da bi se skrenula pažnja svetske javnosti na "živo nasleđe", ali i zbog sticanja svesti o njegovoj ranjivosti usled nedostatka resursa, klimatskih promena, različitih vrsta konflikata, u urbanim, tako i u ruralnim sredinama.

Povodom obeležavanja prvog Međunarodnog dana nematerijalnog kulturnog nasleđa, u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu održan je stručni skup "Nematerijalno kulturno nasleđe i muzeji", posvećen razgovoru o ulozi muzeja u sistemu očuvanja nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Na skupu, koji su organizovali Muzej Vojvodine, kao matična ustanova za teritoriju Vojvodine, i Centar za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije pri Etnografskom muzeju u Beogradu, centralna ustanova za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa u Republici Srbiji, ukazano jeda muzeji u Srbiji imaju važnu ulogu u očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa još od prvih godina primene Uneskove Konvencije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ONI SU OTROVANI: Otac Saleta i Dejana Matića prvi put govorio o tome kako su izgubili vid