"JELENA ANŽUJSKA" U BEOGRADU: Predstava o srpskog kraljici gostuje na Sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta

V.V.S.

24. 10. 2024. u 16:39

PREDSTAVA "Jelena Anžujska" kragujevačkog Knjaževsko-srpskog teatra gostuje 5. novembra na Sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta sa dramom "Jelena Anžujska" (po tekstu Jelene Kajgo), u režiji Tatjane Mandić Rigonat.

ЈЕЛЕНА АНЖУЈСКА У БЕОГРАДУ: Представа о српског краљици гостује на Сцени Раша Плаовић Народног позоришта

foto privatna arhiva

Drama, nastala u koprodukciji Knjaževsko-srpskog teatra, Festivala "Ćirilicom" u Budvi, Narodne biblioteke Budva i "Kultura sada" iz Beograda osvetljava život i lik jedne od najznačajnijih ličnosti srpskog srednjeg veka, kraljice Jelene Anžujske.

- Predstavu sam oblikovala kao scenski životopis ili žitije Jelene Anžujske po njenoj kćerki Brnči, s akcentom na njenom prosvetiteljskom radu i poetskoj istini o njenom životu - kaže uoči beogradske premijere rediteljka i ističe da je tu liniju potencirala uvođenjem latinskih i grčkih citata, jer je Jelena bila poliglota i vanredno obrazovana žena koja je govorila pet jezika.

Naslovnu ulogu tumači gošća Marija Bergam, a u podeli su i  Nikola Milojević, Nadežda Jakovljević, Bogdan Milojević, Avram Cvetković, Ilija Ivanović i prvak Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Branko Vidaković koji, kao gost, nastupa u ulozi poverenika Radana.

Scenograf je Vesna Popović, kostimograf Stefan Savković, muzički saradnik Elio Rigonat, za video je bila zadužena Jelena Tvrdišić, dok je dizajn svetla uradio Radomir Stamenković.

Predstava je prvi put izvedena u Budvi 7. septembra, a premijera u Kragujevcu održana je 8. oktobra. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HRVATI BESNI NA SRPSKOG TV KOMENTATORA: Nisu mogli da veruju šta slušaju dok Dinamo Zagreb igra Ligu šampiona (VIDEO)