ODRŽIVI RAZVOJ

DAN ODRŽIVE GASTRONOMIJE: Umetnost hrane i življenja

DAN ODRŽIVE GASTRONOMIJE: Umetnost hrane i življenja

GASTRONOMIJA doprinosi celokupnom održivom razvoju širom sveta. Takođe, potvrđuje da su sve kulture i civilizacije ključni faktori u održivom razvoju. Uvidevši značaj i ulogu koju gastronomija može odigrati na svetskom nivou, UN su odredile 18. jun kao Svetski dan održive gastronomije.

19. 06. 2023. u 16:58UN cilj 2,3,12

MEĐUNARODNI DAN PLANINA – 11.decembar

MEĐUNARODNI DAN PLANINA – 11.decembar

Od regulacije klime i usluga vodosnabdevanja, do održavanja i očuvanja zemljišta, planine su ključne za naše živote i egzistenciju.

Planine su dom 15% svetske populacije i četvrtine svetskih kopnenih životinja i biljaka. Sa planina se obezbeđuje voda za svakodnevni život polovine čovečanstva. Planine su domaćini oko polovine svetskih žarišta biodiverziteta i 30% svih ključnih oblasti biodiverziteta.

Ipak, planine pate od uticaja klimatskih promena i neodrživog razvoja, povećavajući rizike za ljude i planetu. Klimatske promene ugrožavaju protok vode, a brzo rastuće temperature primoravaju planinske vrste i ljude koji zavise od ovih ekosistema da se prilagode ili migriraju.

Tokom vekova, planinske zajednice su razvile rešenja za prilagođavanje njihovim teškim uslovima, suočavanje sa klimatskim promenama, smanjenje siromaštva i zaštitu ili obnavljanje biodiverziteta i ekosistema u planinskim regionima. Međunarodni dan planina 2024. ima za cilj da se fokusira na inovativna rešenja, podsticanje strategija prilagođavanja i osnaživanje mladih za održivu budućnost.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana planina je „Planinska rešenja za održivu budućnost – inovacije, prilagođavanje i mladi"

Info tabla

01

Šta je to „Pametni grad"/
Smart City?

02

Šta je kancelarija bez papira?

03

Šta je Biomimikrija?

04

Šta spada pod održivi arhitektonski dizajn?

05

Šta znači pojam zatvorena
petlja/ekonomija zatvorene petlje?

06

Šta se podrazumeva pod odgovornom inovacijom?