ODRŽIVI RAZVOJ

Uz podršku NIS-a opremljeno porodilište Opšte bolnice Pančevo
KOMPANIJA NIS nastavila je sa pružanjem podrške zdravstvenim ustanovama u našoj zemlji, u okviru koje je nabavljena savremena medicinska oprema za potrebe Opšte bolnice u Pančevu, vredna 15 miliona dinara.
06. 07. 2023. u 14:23UN cilj 3, 11

OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN SARADNJE: Zadružne vrednosti i principi za bolje postizanje ciljeva održivog razvoja
PRVOG dana meseca jula, obeležen je Međunarodni dan saradnje 2023. godine. Ujedinjeni pod sloganom „Zadruge za održivi razvoj“, kooperativni pokret Zadruga svojim aktivnostima želi pokazati kako ovaj način rada, inspirisan zadružnim vrednostima i principima, želi postići ciljeve održivog razvoja.
03. 07. 2023. u 10:55UN cilj 17

ULAGANJE I PODRŠKA ZAJEDNICI: Velike kompanije dele iste vrednosti i uverenja sa lokalnom zajednicom, pružajući joj podršku
SPREČAVANjE siromaštva, zaštita klime i životne sredine, kao i osiguranje mogućnosti da svi ljudi žive u prosperitetu i miru, osnovni su motiv Ciljeva održivog razvoja koje su definisale i objavile Ujedinjene nacije, uz globalni poziv na akciju svim odgovornim društvenim akterima.
30. 06. 2023. u 14:53UN cilj 11

SPORT: Moćno oruđe za jačanje društvenih veza i promovisanje održivog razvoja
SPORT ima moć da promeni svet jer snažno utiče na jačanje društvenih veza i promovisanje održivog razvoja, mira, solidarnosti i poštovanja.
26. 06. 2023. u 20:25UN cilj 3,4,5,8,11

Uz podršku NIS-a udvostručeni kapaciteti za proces vantelesne oplodnje na Ginekološko-akušerskoj klinici „Narodni front“
U OKVIRU društveno odgovornog programa „Zajednici zajedno“ kompanija NIS je pružila podršku Ginekološko-akušerskoj klinici „Narodni front“ opremanjem embriološke laboratorije savremenim aparatima vrednim više od 11,6 miliona dinara, koji će doprineti povećanju kapaciteta ove ustanove za sprovođenje postupaka vantelesne oplodnje.
20. 06. 2023. u 15:41UN cilj 3

DAN ODRŽIVE GASTRONOMIJE: Umetnost hrane i življenja
GASTRONOMIJA doprinosi celokupnom održivom razvoju širom sveta. Takođe, potvrđuje da su sve kulture i civilizacije ključni faktori u održivom razvoju. Uvidevši značaj i ulogu koju gastronomija može odigrati na svetskom nivou, UN su odredile 18. jun kao Svetski dan održive gastronomije.
19. 06. 2023. u 16:58UN cilj 2,3,12

Međunarodni dan smanjenja otpada – 30. mart
Obeležavanjem Međunarodnog dana „nultog otpada“ UN želi da podstakne pojedince, organizacije i države da prepoznaju i deluju na smanjenje ekološkog otiska.
„Zero waste“ koncept postaje sve važniji jer njegova primena ima za cilj smanjenje otpada, očuvanje resursa i minimiziranje uticaja na životnu sredinu. Neophodno je smanjiti količine otpada na deponijama i u prirodi i promovisati reciklažu i cirkularnu ekonomiju.
Ovogodišnja tema „Ka nultom otpadu u modi i tekstilu“ naglašava potrebu za akcijom u ovom sektoru kako bi se smanjio otpad i unapredila cirkularna rešenja. Brz rast proizvodnje i potrošnje tekstila nadmašuje napore održivosti u sektoru, izazivajući ozbiljne ekološke, ekonomske i društvene uticaje. Proizvodnja odeće se udvostručila od 2000. do 2015. godine, a ipak se u svetu generiše 92 miliona tona tekstilnog otpada. Ovo je jednako kamionu za smeće punom odeće koja se spaljuje ili šalje na deponiju svake sekunde.
Svake godine tekstilni sektor proizvodi 2-8 procenata globalnih emisija gasova staklene bašte i koristi 215 triliona litara vode, što je ekvivalent 86 miliona olimpijskih bazena.
Bez hitne akcije, procenjuje se da će proizvodnja komunalnog otpada porasti na 3,8 milijardi tona godišnje do 2050.