SALMONELA I TOPLOTNI TALAS: Kako da izbegnemo ovu bakteriju, koja je najčešći uzrok trovanja hranom
TRENUTNO visoke temperature predstavljaju ozbiljnu pretnju po zdravlje, te je neophodno da se sklonimo sa sunca, izbegavamo fizički napor, ali i da se rashladimo.

Foto: Profimedia
Preporučuje se da pijemo dosta tečnosti i da jedemo laganiju hranu. U pripremi jela posebno treba da budemo oprezni, jer iz nedovoljno obrađenih namirnica "vreba" salmonela - bakterija koja je najčešći uzrok trovanja hranom i posebno je "aktivna" kada su velike vrućine.
Salmoneli pogoduju visoke letnje temerature, te u pripremi i obradi hrane moramo da budemo obazriviji nego inače. Razvija se u presnom mesu, živinskom najčešće, jajima, mleku, mlečnim proizvodima, ribi, morskim plodovima. Posebno treba obratiti pažnju kako se meso ili druge namirnice peru pre termičke obrade, jer voda može dospeti na sve okolne predmete, kao i na voće i povrće, i tako se možemo zaraziti. Preporučuje se da se za čišćenje kuhinjskih površina koriste papirni ubrus, pre nego sunđeri ili krpe.
Takođe, treba čuvati odvojeno sveže meso, morske plodove od ostalih namirnica. Nakon kontakta sa sirovim mesom, odmah oprati ruke, kuhinjske radne površine, pribor, tanjire, činije.
JAKO JE BITNA HIGIJENA I ADEKVATNA TERMIČKA OBRADA
Salmonela ne može da se prepozna po mirisu ili promeni boje namirnice i sobna temperatura je veoma pogodna za njeno širenje. Ono što je uništava jeste termička obrada - dakle namirnice pored temeljne pripreme treba da se adekvatno skuvaju, isprže ili ispeku. Drugim rečima, temperatura od 55 stepeni je ubija za 30 minuta, piše na sajtu Bolnice Pančevo.
POSEBNO OBRATITI PAŽNjU NA JAJA
Sirova jaja mogu biti neprepoznatljiva u nekim namirnicama kao što su domaći holandski sos, domaći prelivi za salatu, tiramisu, domaći sladoled, domaći majonez, testo za kolačiće, razne glazure. Na ove priloge i jela treba piti posebno oprezan i izbegavati ih kada su ovako visoke temerature.
KAKO PREPOZNATI SIMPTOME
Doktori napominju da ukoliko smo se zarazili, obično će se simptomi razviti od 8 do 72 sata. Prate je dijareja, mučnina, povraćanje, groznica, temperatura, glavobolja, grčevi.
KAKO SE LEČI
Utvrđuje se analizom stolice, a najčešći oblik salmoneloze prolazi kroz nekoliko dana i bitno je nadoknaditi izgubljenu tečnost i elektrolite. Neophodno je prilagoditi ishranu i tada piti čaj od nane, kamilice, mineralnu vodu, jesti slanu supu, posno meso, zapečen krompir. Teže zaraze ove bakterije zahtevaju hospitalizaciju.
(rt.rs)
BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora
Preporučujemo

PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA U SJENICI: Zbog visokih temperatura i suše
13. 08. 2024. u 21:28

U OVA DVA GRADA TOPI SE ASFALT: Lucifer žari Srbiju, a biće još toplije
13. 08. 2024. u 19:18 >> 19:24

DA LI JE PREVIŠE TOPLA: Kada je pravo vreme da se skuvana hrana stavi u frižider?
15. 08. 2024. u 07:30

PITANjE JE DANA KADA ĆE OTVORENO DA UBIJAJU NA ULICI Vučić: Zemlja nam je u velikoj opasnosti, banda vlada ulicama! Pobedićemo ovo zlo zajedno
PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić obratio se naciji iz Palate Srbija posle četiri dana uzastopnog blokaderskog divljanja i napada na objekte, policiju i građane. Poručio je da je pitanje dana kada će blokaderi da otvoreno ubijaju na ulici, jer im je samo to preostalo. Rekao je da će se u narednim danima činiti da se država povukla, a onda će pokazati svu svoju odlučnost i iskoristiti sva sredstva na raspolaganju da se vrati poredak i mir u zemlju. Sa narodom i građanima zajedno, pobedićemo ovo zlo, poručio je Vučić.
17. 08. 2025. u 12:14 >> 12:44

"SRAM VAS BILO ZA SVE ŠTO RADITE" Vučić sa prezirom odgovorio Žaklini Tatalović na dobacivanja i upadice
PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić odgovorio je na upadice i dobacivanja novinarki N1 Žaklini Tatalović.
17. 08. 2025. u 14:28

RAZVOD ANI TEŠKO PAO: Jedna fotografija je dokaz koliko PATI
NEKADAŠNjA teniserka Ana Ivanović, uhvaćena je na plaži u opuštenom izdanju, ali ono što je svima zapalo za oko jeste izbor knjige koju je držala u rukama.
18. 08. 2025. u 07:20
Komentari (0)