OVO SU DOBITNICI NAGRADE ZA NAJBOLJU FOTOGRAFIJU DIVLJIH ŽIVOTINJA: Izabrano 12 pobednika iz celog sveta

Jovana Švedić

11. 10. 2024. u 22:25 >> 23:04

OVOGODIŠNjE takmičenje za najbolju fotografiju životinjskog sveta zabeležilo je rekordan broj radova, što ukazuje na sve veće interesovanje za prirodu, a sudije se nadaju da će snimci podstaći napore za očuvanje prirode.

ОВО СУ ДОБИТНИЦИ НАГРАДЕ ЗА НАЈБОЉУ ФОТОГРАФИЈУ ДИВЉИХ ЖИВОТИЊА: Изабрано 12 победника из целог света

Foto: Unsplash

Snimak koji hvata roj zapadnih punoglavaca/žaba koje plivaju usred visokih biljaka u podvodnom svetu u Britanskoj Kolumbiji, u Kanadi, proglašen je za najbolju fotografiju na ovogodišnjoj nagradi za fotografa divljih životinja godine.

Godišnje takmičenje koje organizuje londonski Prirodnjački muzej primilo je rekordan broj prijava ove godine, zbog sve veće zainteresovanosti i svesti o očuvanju divljih životinja. Pobednici su proglašeni ove nedelje, a kanadski fotograf Šejn Gros odneo je najviše počasti.

- Žiri je bio opčinjen mešavinom svetlosti, energije i povezanosti između okruženja i punoglavaca. Bili smo podjednako uzbuđeni zbog dodavanja nove vrste u arhivu fotografija divljih životinja godine. - rekla je Keti Moran, predsednica žirija.

Dodala je da poslednjih godina takmičenje ističe sredine i vrste koje ljudi često zanemaruju, ali izazivaju isto čuđenje i oduševljenje kada se dele kao tipično fotografisane divlje životinje i njihova staništa.

16. po redu, ovogodišnje takmičenje se poklopilo sa upozorenjima o kolapsu biodiverziteta kao se navodi u ovonedeljnom Izveštaju o živoj planeti, a stručni žiri se nada da ove fotografije mogu biti katalizator promene i da mogu da postanu hitnu konzervaciju.

- Dugovečnost fotografa divljih životinja svedočanstvo je vitalnog značaja i sve većeg poštovanja našeg prirodnog sveta -  objašnjava dr Dag Gur, direktor Prirodnjačkog muzeja.

- Ovo su fotografije koje ne samo da podstiču dalje napore za očuvanje divljih životinja, već podstiču stvaranje pravih zagovornika naše planete na globalnom nivou. - dodao je.

BONUS VIDEO:

 ZOO VRT U HONG KONGU PROSLAVIO ROĐENjE PANDE: Pogledajte mladunče sa njihovom majkom Jing Jing

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ORLOVI NAPUSTILI BEOGRAD: Do meča sa Švajcarcima ostao još samo jedan dan (FOTO)