POČINJE ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA: Ne zaboravite da pomerite kazaljke, spavaćemo sat duže

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

26. 10. 2024. u 07:24

U NOĆI između subote na nedelju, 26. i 27. oktobra. očekuje nas pomeranje kazaljki na satu. Tada prelazimo na zimsko računanje vremena, pa ćemo kazaljke pomeriti sa tri sata na dva sata ujutru.

ПОЧИЊЕ ЗИМСКО РАЧУНАЊЕ ВРЕМЕНА: Не заборавите да померите казаљке, спаваћемо сат дуже

Foto: Profimedia

Na zimsko računanje vremena prelazi se svakog poslednjeg vikenda u oktobru, dok letnje računanje počinje u poslednjoj nedelji marta i tada se vreme pomera jedan sat unapred.

Pomeranjem sata se ne produžava vreme trajanja dnevnog svetla, već se na taj način dnevno svetlo bolje iskorišćava. Tako tokom zimskom računanja vremena pomeranjem sata unazad, dnevno svetlo iz popodnevnog termina premestimo u jutarnji, dok se suprotna stvar dešava u proleće.

Često se raspravlja o ukidanju pomeranja sata, a ova tema posebno je aktuelna u Evropskoj uniji, u kojoj je 2018. Predloženo ukidanje ove prakse i to od strane Evropske komisije, prenosi TV Prva.

Ta odluka je doneta nakon što je većina građana u sprovedenoj anketi izrazila stav da pomeranje sata treba da se ukine.

Iako je prvobitni plan bio da se poslednje pomeranja sata u Evropskoj uniji dogodi 2021. godine, do toga za sada ipak nije došlo, jer pojedine države unutar EU nisu mogle da se dogovore da li žele da zadrže letnje ili zimsko računanje vremena.

Kada su u pitanju Sjedinjene Američke Države, kod njih bi trajno moglo da se uvede letnje računanje vremena, s obzirom da je američki Senat 2022. godine jednoglasno odobio zakon. Za sada zakon još uvek nije stupio na snagu, jer nije prošao u Predstavničkom domu.

BONUS VIDEO: Šta može da bude sigurno ovog vikenda

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠPANCI SU NAJAVILI EL KLASIKO: Bodibilderi, frulaši i neuništivi Luka Modrić