MOĆAN BILJNI PROTEIN I SUPERHRANA: Evo šta treba da uvedete u ishranu da budete zdravi
SVE više ljudi se okreće zdravom načinu ishrane koji poboljšava kvalitet života i unosi vedrinu i pozitivnu energiju u svakodnevnicu, a ono što bi trebalo da se nađe kao vaš izbor kada je hrana u pitanju su alge.
![МОЋАН БИЉНИ ПРОТЕИН И СУПЕРХРАНА: Ево шта треба да уведете у исхрану да будете здрави МОЋАН БИЉНИ ПРОТЕИН И СУПЕРХРАНА: Ево шта треба да уведете у исхрану да будете здрави](/data/images/2023-11-14/420988_shutterstock-316145150_fmob.jpg)
Foto Shutterstock
Alge su jedan od najperspektivnijih izvora proteina i poseduju velike benefite po zdravlje i kvalitet života.
Šta su alge i koje je njihovo poreklo?
Alge su fotosintetski biljni organizmi koji rastu u vodi i mogu biti mikroskopske veličine ili vidljive golim okom. Spirulina, svetlo obojeni organizam, takođe je najstarija živa biljka na svetu koja može preživeti i u nepovoljnim uslovima. Stara je oko 3,6 milijardi godina i često se naziva "evolucionim mostom" između biljaka i organizama poput bakterija.
Ljudi koriste spirulinu već vekovima u svojoj ishrani. Indijanske kulture u Africi i Centralnoj Americi koristile su je kao osnovnu hranu, a i danas je prisutna u tradicionalnim meksičkim jelima poput tlayuda i tortilja. Spirulina prirodno raste u Meksiku, istočnoj Africi, zapadnoj Africi i Aziji, dok je Kina najveći komercijalni proizvođač spiruline. Ova alga raste u toplim jezerima, rekama i alkalnim jezerima u tropskim i suptropskim područjima.
Zašto bi alge trebalo biti neophodan sastojak u našoj ishrani?
Alge, posebno mikroalge poput spiruline i klorele, bogate su visokokvalitetnim proteinima koji se lako apsorbuju. Spirulina, na primer, može da dostigne čak 60 grama proteina na 100 grama, čineći je jednim od najvrednijih biljnih proteina i savršenim dodatkom ishrani, posebno za one koji žele povećati unos proteina bez konzumiranja životinjskih proizvoda.
![](/data/images/2023-09-21/400795_salad-4343738-640_iff.jpg?1739445602)
Foto Pixabay free images
No, spirulina i klorela nisu samo bogate proteinima. Ove mikroalge sadrže i vitamine poput vitamina B12 i vitamina A, minerale poput kalcijuma i gvožđa, kao i omega-3 masne kiseline. Doprinose jačanju imuniteta, poboljšanju zdravlja srca, regulaciji hormona i šećera u krvi, detoksikaciji organizma i poboljšanju mentalnih funkcija.
Ekološki benefiti: Alge kao održivi izvor hrane
Jedna od ključnih prednosti algi je njihova ekološka održivost. U proizvodnji hrane, alge predstavljaju pravi ekološki win-win. Naime, za uzgoj algi nije potrebno zemljište, sama obrada i upotreba pesticida, pa njihov rast ne zahteva previše resursa, čineći ih idealnim kandidatom za održivu poljoprivredu. Takođe, uzgoj algi može pomoći u smanjenju emisije štetnih gasova, zbog sposobnosti fotosinteze i apsorpcije ugljen-dioksida, čineći ih potencijalnim rešenjem za smanjenje globalnog zagrevanja. U narednim decenijama, istraživanja pokazuju da bi alge mogle biti ključni izvor hrane za sve veći broj ljudi - mogle bi nahraniti čak 10 milijardi ljudi do 2050. godine.
Na koji način možemo konzumirati alge?
![](/data/images/2024-11-03/542298_shutterstock-1666992874_iff.jpg?1739445655)
Foto Shutterstock
Mnogi ljudi uživaju u spirulini u prahu, ali njen ukus može biti specifičan, pa se često meša sa sokovima, smutijima ili proteinskim šejkovima kako bi se ublažio snažan ukus. S druge strane, sirova spirulina ima blaži ukus i često se dodaje u supe, meša sa svežim guacamole sosom ili jednostavno maže na tost. Budite kreativni i eksperimentišite sa spirulinom, jer ova moćna alga može transformisati vaše obroke u pravu hranjivu avanturu!
Nije tajna da se interesovanje za biljnu ishranu i održive izvore hrane rapidno povećava. Alge su postale simbol ove promene. Sposobnost algi da brzo rastu i regenerišu se omogućava im da zadovolje globalne potrebe za hranom, a da pri tome ne ugrožavaju planetu.
(Telegraf)
Preporučujemo
![BORBA PROTIV VIŠKA KILOGRAMA: Savet stručnjaka - Bez voća ako hoćete da smršate BORBA PROTIV VIŠKA KILOGRAMA: Savet stručnjaka - Bez voća ako hoćete da smršate](/data/images/2025-02-03/569476_shutterstock-2152054471_t.jpg?time=1739069492)
BORBA PROTIV VIŠKA KILOGRAMA: Savet stručnjaka - Bez voća ako hoćete da smršate
09. 02. 2025. u 07:00
![LJUBAV, INSTAGRAM I ZDRAVE ČOKOLADICE: Pet iznenađujućih uzroka gojaznosti LJUBAV, INSTAGRAM I ZDRAVE ČOKOLADICE: Pet iznenađujućih uzroka gojaznosti](/data/images/2024-02-11/451490_bujon-sartije-4_t.jpg?time=1738453524)
LjUBAV, INSTAGRAM I "ZDRAVE" ČOKOLADICE: Pet iznenađujućih uzroka gojaznosti
02. 02. 2025. u 00:47
![SERGEJ TRIFUNOVIĆ O PRODAJI SBB-A: Dobra je fora da se na kraju prodaš firmi s kojom si vodio rat SERGEJ TRIFUNOVIĆ O PRODAJI SBB-A: Dobra je fora da se na kraju prodaš firmi s kojom si vodio rat](/data/images/2020-11-25/41908_sergejtrifunovic0420022020_kf.jpg?time=1739359130)
SERGEJ TRIFUNOVIĆ O PRODAJI SBB-A: Dobra je fora da se na kraju prodaš firmi s kojom si vodio rat
GLUMAC i bivši predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović komentarisao je prodaju biznisa Dragana Šolaka u Srbiji.
12. 02. 2025. u 12:02
![OTKRIVEN UZROK SMRTI SRPSKE PEVAČICE: Preminula u kolima Hitne pomoći OTKRIVEN UZROK SMRTI SRPSKE PEVAČICE: Preminula u kolima Hitne pomoći](/data/images/2025-02-12/572152_jasna-bosnjakovic-nikad-nije-kasno_kf.jpg?time=1739372786)
OTKRIVEN UZROK SMRTI SRPSKE PEVAČICE: Preminula u kolima Hitne pomoći
JASNA Bošnjaković, pevačica i nekadašnja učesnica šoua „Nikad nije kasno“, preminula je iznenada u 48. godini, na putu ka bolnici.
12. 02. 2025. u 16:05
![MALO KUĆNOG VASPITANJA! Irinu Vukotić napali zbog odevne kombinacije - voditeljka odbrusila MALO KUĆNOG VASPITANJA! Irinu Vukotić napali zbog odevne kombinacije - voditeljka odbrusila](/data/images/2023-08-30/391842_288551-irina-1-f_kf.jpg?time=1739437385)
"MALO KUĆNOG VASPITANjA!" Irinu Vukotić napali zbog odevne kombinacije - voditeljka odbrusila
VODITELjKA Irina Vukotić godinama je na malim ekranima, a oduvek važi za jednu od najlepših voditeljki na našim prostorima.
13. 02. 2025. u 10:03
Komentari (0)