KAKO DA UŠTEDITE PRILIKOM KUPOVINE MESA: Detaljni saveti stručnjaka kako da odaberete najbolji komad
PROCENE pokazuju da domaćinstva u Velikoj Britaniji godišnje bace 10 odsto govedine, svinjetine i živinskog mesa koje kupe.

Foto: Shutterstock
To je oko 250.000 tona, pa je planiranje kupovine ključno kako bi se izbeglo bacanje i ostvarila ušteda.
NHS preporučuje da se unos crvenog mesa - poput govedine, jagnjetine, ovčetine, svinjetine, teletine, divljači ili kozjeg mesa - ograniči na 70 g (kuvanog ili pečenog) dnevno, odnosno najviše 500 g nedeljno.Na primer, pripremljeni doručak sa dva parčeta slanine i dve kobasice sadrži oko 130 g mesa, dok porcija pečenja za nedeljni ručak ima oko 90 g, navodi se.
Porcija piletine iznosi oko 90 g pečenog mesa (120 g sirovog), prema Britanskom dijetetskom udruženju (BDA).
Kupovina kod lokalnog mesara znači da ne morate uzimati unapred upakovane porcije koje vam možda ne trebaju - možete kupiti tačno onoliko mlevenog mesa koliko vam je potrebno, umesto celog pakovanja od 500 g.
Meso bi trebalo da potiče iz zemlje u kojoj živite
Džejmi Oliver kaže da postoji nekoliko znakova po kojima možete prepoznati dobrog mesara. Meso treba da bude sveže izloženo, bez krvi "u kojoj pliva". Mesar treba da zna poreklo mesa, rase životinja i standarde uzgoja.
Meso bi trebalo da potiče iz zemlje u kojoj živite, po mogućstvu iz lokalnog područja. Dobar mesar bi trebalo da vam mleveno meso samelje na licu mesta — tako znate tačno šta ste dobili i u količini koju želite.
Jedan od pokazatelja kvaliteta mesa je da pitate kakve kobasice prodaje, kaže Oliver. One bi trebalo da su pravljene u prethodna 24 sata, sa visokim sadržajem mesa i u prirodnim crevima.
Elenor O’Brajen, izvršna direktorka udruženja National Craft Butchers, dodaje: „Za one koji žele da donose svesne odluke i u pogledu zaštite životinja i ekologije, vaš lokalni mesar bi trebalo da vam pruži sve informacije o poreklu i načinu uzgoja mesa.“
Mesar treba da zna koje je meso najsvežije.
Saveti za kupovinu u supermarketima
Ako kupujete u supermarketima, važno je pratiti nekoliko pravila, kaže kuvar Fakundo Rodulfo, Argentinac i koautor nove kuvarske knjige Tango:
Birajte meso svetlih i svežih boja, čvrste teksture i prijatnog mirisa.
Crveno meso treba da bude tamnocrveno, živina svetlija, ali čvrsta.
Izbegavajte meso koje izgleda sivo, bledo ili ima neprijatan miris — to su znači da je stajalo predugo.
Ako kupujete online, Rodulfo preporučuje da čitate recenzije i birate pouzdane prodavce.
Kupujte veće količine
Kupovina većih količina mesa — pa čak i cele životinje — radi uštede postaje sve češća, ali mnogi nemaju zamrzivač da ga skladište.
Ipak, ista logika važi i u manjoj meri.
Na primer, kupovina celog pileta i njegovo deljenje kod kuće može biti jeftinije od kupovine pojedinačnih delova. Pri tom dobijate i kosti za čorbu i više mesa.
- Rasparčavanje mesa kod kuće nije toliko teško kako zvuči - kaže Rodulfo i dodaje da "oštar nož i malo vremena je sve što vam treba".
(Kurir)
Preporučujemo

NEĆE POKVARITI SAN NI DIJETU: Ove večernje užine su dobre za zdravlje i vitku liniju
02. 05. 2025. u 15:34

NAJZGODNIJA HRVATICA PRIZNALA DA JE SRPKINjA: Otkrila zbog čega govori hrvatskim jezikom i zašto je promenila prezime
PEVAČICA i spisateljica Nives Zeljković, poznatija kao Nives Celzijus, po mnogima jedna od najzgodnijih Hrvatica, otkrila je nedavno u jednom intervjuu za domaće medije da je zapravo Srpkinja.
14. 07. 2025. u 12:21

"ON ŽELI DA UZME SVE!" Putin obavestio Trampa da kreće u veliku ofanzivu, dao mu i rok
RUSKI predsednik Vladimir Putin obavestio je američkog predsednika Donalda Trampa da Moskva namerava da pojača vojne operacije na istoku Ukrajine u roku od narednih 60 dana, objavio je portal Aksios 14. jula, pozivajući se na neimenovane izvore upoznate sa telefonskim razgovorom dvojice lidera početkom meseca.
14. 07. 2025. u 10:04

Naučnici ajkulama spustili mrtvu kravu na 1.629 metara dubine - nisu mogli da veruju šta su ribe uradile (VIDEO)
"TO POKAZUJE strategiju preživljavanja kod vrsta koje se ne hrane usamljeno."
14. 07. 2025. u 13:06
Komentari (0)