KAKO SE KUVA TESTENINA: Naučinici kažu da godinama pogrešno to radimo

V.N.

08. 11. 2025. u 15:18

NAUČNICI su otkrili da većina ljudi pogrešno kuva testeninu jer dodaje premalo soli. Saznajte tačnu količinu soli koja daje savršeno kuvane špagete i sprečava njihovo raspadanje.

КАКО СЕ КУВА ТЕСТЕНИНА: Научиници кажу да годинама погрешно то радимо

Foto Shutterstock

Ako ste mislili da znate kako se kuva testenina, naučnici tvrde da ste — sve vreme grešili! Novo istraživanje pokazuje da većina ljudi dodaje premalo soli u vodu, i upravo tu leži tajna savršeno kuvanih špageta.

Prema studiji koju prenosi Daily Mail, idealna količina soli iznosi 7 grama po litru vode, što odgovara otprilike jednoj i četvrt kašičici. Takva količina ne utiče samo na ukus, već i na strukturu testenine — sprečava da se špageti raspadnu tokom kuvanja i zadrže onu savršenu “al dente” teksturu.

 - Otkrili smo da so ne samo da poboljšava ukus testenine, već i snažnoutiče na njenu mikrostrukturu, čineći iskustvo obedovanja prijatnijim. Optimalna količina soli je 7 grama po litru vode, a ako kuvate veću količinu testenine, potrebno je i više vode - objašnjava dr Andrea Skoti, predavačica fizičke hemije na Univerzitetu Lund za Dejli Mejl.

Istraživači su takođe otkrili da je idealno vreme kuvanja deset minuta — tada je testenina savršeno kuvana: ni premekana, ni pretvrda.

Studija objavljena u časopisu Food Hydrocolloids ističe i važnost glutena, koji u običnim špagetima deluje kao zaštitna mreža koja čuva skrob i sprečava da se testenina pretvori u lepljivu masu.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VLAHOVIĆ I KOSTIĆ SPAŠAVAJU JUVENTUS: Spaleti veruje Srbima - naš dvojac startuje u derbiju de la Mole