JELOVNIK ZA ONE SA NISKIM PRITISKOM: Tegobe koje izaziva hipotenzija mogu da se ublaže promenom načina ishrane
UKOLIKO ste često umorni, malaksali i patite od glavobolje nemojte odmah svu krivicu da pripišete aktuelnim vremenskim prilikama. Uzrok ovih stanja može da bude i nizak krvni pritisak ili hipotenzija.

Foto: Depositphotos
Niske vrednosti srčanog i arterijskog pritiska veoma su rasprostranjene među mladim osobama, naročito ženskog pola.
Krvni pritisak zavisi od kvaliteta ishrane, načina života i svakako od gena. Zato svaka klasična dijeta za mršavljenje uvek obara pritisak, baš kao i dugotrajne vežbe pod manjim opterećenjem.
Nizak krvni pritisak može da bude uzrok i vrtoglavica, nelagodnosti u vratu, nesvestica, a prilikom penjanja na visinu i uzrok ozbiljnih poremećaja u ravnoteži. Ovi simptomi su pre svega posledica dotoka krvi u mozak.
Pre nego što započnete ovu dijetu, važno je da znate da sve što tog dana jedete striktno podelite u tri obroka - doručak, ručak i večera, kako bi organizam mogao pravilno da iskoristi energetske, gradivne i zaštitne materije. Unosite više jodirane soli sa hranom, a to podrazumeva pet do šest grama dnevno. U ishrani bi trebalo da budu zastupljene namirnice bogate kalijumom - nemasna mesa, mahunarke, leguminoze, semenke suncokreta, suvo voće, hrana iz mora i namirnice bogate vitaminom C. Koristite hladno ceđena biljna ulja umesto masti životinjskog porekla. Strogo izbegavajte prženje, posebno kad je reč o proizvodima životinjskog porekla.
Uz promenu režima ishrane, trebalo bi promeniti i neke navike u svakodnevnom funkcionisanju. Dobro je, recimo, započeti dan sa nekoliko dubokih udisaja u provetrenoj prostoriji. Izbegavajte dugo tuširanje toplom vodom.
Ponedeljak
Doručak: bareno jaje, kriška integralnog hleba, paradajz i parče manje masnog sira
Ručak: grašak sa piletinom i salata od povrća po izboru
Večera: kiselo mleko sa semenkama suncokreta
Utorak
Doručak: dva prepečena parčeta hleba sa namazom od humusa i manje masnom šunkom
Ručak: pasulj i salata od povrća po izboru, za užinu voće bogato vitaminom C
Večera: lignje na žaru sa salatom po izboru
Sreda
Doručak: palenta sa slanim sirom
Ručak: riba po izboru na žaru i salata od povrća po izboru, za užinu voće bogato vitaminom C
Večera: bareno jaje, parče hleba i paradajz salata
Četvrtak
Doručak: pahuljice sa suvim voćem i jogurtom
Ručak: boranija i salata od povrća po izboru, za užinu voće bogato vitaminom C
Večera: testenine sa mlevenim orasima i drugim orašastim plodovima po ukusu
Petak
Doručak: barena debrecina sa mesom po izboru, kačkavalj i paradajz salata
Ručak: juneća šnicla u sosu od pečuraka, za užinu voće bogato vitaminom C
Večera: sendvič sa pršutom i sirnim namazom

"POJEDOH SE ŽIV, IZLUDE ME TO" Vučić o otvaranju auto-puta do Požege: To su već foliranja i glupiranja, krajnji rok do ponedeljka
PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić govorio je iz Čačka o otvaranju auto-puta do Požege.
03. 07. 2025. u 11:49

"MOGLO BI UMRETI 4.500 LjUDI" Ova zemlja je najugroženija na Zapadnom Balkanu, hitan sastanak u SZO zbog vrućina u Evropi
JUŽNA Evropa suočava se sa žestokim toplotnim talasom - temperature prelaze 40 stepeni Celzijusa, a u španskoj pokrajini Uelva izmereno je rekordnih 46 stepeni, što je najviša junska temperatura u istoriji zemlje. Istovremeno, Italija, Grčka, Portugalija i Zapadni Balkan takođe beleže rekordne vrućine, praćene šumskim požarima i ljudskim žrtvama.
01. 07. 2025. u 11:45

ISPOVEST RADNICE: "Kad biste ovo znali, nikad ne biste kročili na kruzer"
DRUŠTVENIM mrežama kruže viralni snimci u kojima osoba koja se predstavlja kao radnica na kruzeru deli detalje iz života na brodu. U jednom takvom videu podelila je niz fotki u kojima tvrdi da otkriva tajne života na kruzeru i tako šokirala mnoge.
05. 07. 2025. u 11:33
Komentari (0)