"ZAPADNE ZEMLJE PROVOCIRAJU TREĆI SVETSKI RAT" Erdogan: Trgovcima oružja je potrebno tržište

Novosti online

05. 07. 2024. u 15:46

PREDSEDNIK Turske Redžep Tajip Erdogan smatra da neke zapadne zemlje svojim pristupima regionalnim sukobima provociraju treći svetski rat.

ЗАПАДНЕ ЗЕМЉЕ ПРОВОЦИРАЈУ ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ Ердоган: Трговцима оружја је потребно тржиште

Foto: Profimedia

- Nažalost, na Zapadu postoje zemlje, krugovi koji provociraju to pitanje. Njihovi pristupi vode trećem svetskom ratu. Kao što je poznato, trgovcima oružja je potrebno tržište. A tržište trgovaca oružjem je – Zapad - rekao je Erdogan novinarima po povratku iz Kazahstana, gde je prisustvovao samitu ŠOS.

Kako je dodao, Ankara se nada da će se sukob u Ukrajini uskoro rešiti, te da se neće dozvoliti da preraste u globalni.

- Predsednik Rusije Vladimir Putin nedavno je rekao da je pristalica mira. Pitao sam ga u Astani 'kada ćemo osigurati mir'. On je odgovorio da 'taj proces nema rok, a u njemu je važno učešće posrednika kao što ste vi' (Turska). Nadamo se da će se taj rat između Rusije i Ukrajine konačno završiti. Pratimo situaciju - rekao je Erdogan, prenosi televizija TRT Haber.

Po njegovim rečima, sukob u Ukrajini nije od koristi ni Moskvi ni Kijevu.

- Želim da verujem da će se tenzije smanjiti i da će biti stvorena osnova, temelj za mir. Spremni smo da damo naš doprinos u stvaranju i zaštiti tih temelja, kao što smo radili i do sada - istakao je turski predsednik.

Žitni koridor u novom formatu

Takođe je kazao da je na sastanku sa Putinom u Astani razgovarao i o ideji novog žitnog koridora preko Turske, kojim bi se žito isporučivalo siromašnim afričkim zemljama.

- Znate, napravili smo veoma dobar početak, posebno kada je reč o crnomorskom žitnom koridoru. Kao što znate, tim koridorom smo prevezli 30 miliona tona žita. Pitao sam ih (rusku stranu) šta misle o ideji ​​da pokrenemo novi proces, odustajanjem od isporuka žita Zapadu, na čemu oni insistiraju, i formiranjem koridora preko Turske do Afrike i drugih regiona kojima je potrebna prehrambena bezbednost. Putin je odgovorio: 'Podržavam cilj istanbulske žitne inicijative u tom smislu. To je korisno razvijati' - rekao je Erdogan.

Turski lider je poručio da Ankara namerava da razvija odnose sa Rusijom i Kinom u okviru ŠOS.

Podsećamo, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sastao se sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Astani na marginama samita ŠOS. Tokom sastanka razgovarano je o ekonomskoj saradnji, posebno u energetskom sektoru. Putin je obećao Erdoganu da će obavezno posetiti Tursku.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: IZRAEL RAZMENjUJE VATRU SA HEZBOLAHOM: Naser meta vazdušnog napada

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PONAVLJA SE ČETVRTFINALE EURO 2024?! Neverovatna frka na Evropskom prvenstvu u fudbalu!