VRHOVNI SUD RUSIJE POTVRDIO: Kazna izrečena Navaljnom validna

I.S.

22. 07. 2024. u 16:13

POTVRđENA je poslednja kazna izrečena ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom, koji je preminuo u februaru, u kaznenoj koloniji u blizini Arktika gde je služio kaznu zatvora zbog prevare i nepoštovanja suda. Po toj presudi on je osuđen na 19 godina zatvora u specijalnom režimu zbog optužbi za ekstremizam. Presudu je potvrdio Vrhovni sud Ruske Federacije.

ВРХОВНИ СУД РУСИЈЕ ПОТВРДИО: Казна изречена Наваљном валидна

Foto: Tanjug

Kako je juče saopštila pres-služba suda "Presuda Moskovskog gradskog suda od 4. avgusta 2023. godina i presuda Prvog apelacionog suda opšte nadležnosti na osnovu uložene žalbe od 26. septembra 2023. godine ostale su nepromenjene".

Ističe se da je Vrhovni sud tu odluku doneo 2. jula i da je na taj način odbio žalbe odbrane Navaljnog, kao i drugooptuženog - tehničkog direktora Jutjub projekta Navaljnog, Danijela Holodnog - na sudske odluke u tom slučaju.

Navaljni je proglašen krivim za stvaranje ekstremističke organizacije, finansiranje ekstremističkih aktivnosti i niz drugih zločina, a Holodni za finansiranje ekstremista i učešće u ekstremističkoj organizaciji. Holodnog je osuđen na osam godina kolonije opšteg režima uz dodatne kazne.

Navaljni je osnovao Fondaciju za borbu protiv korupcije koja je, na zahtev tužilaštva, proglašena ekstremističkom 2021. godine i njene aktivnosti u Ruskoj Federaciji su zabranjene. On se izjasnio da nije kriv ni za jednu od optužbi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PIKSI, GLEDAŠ LI? Dok se Srbija muči sa realizacijom, Joveljić rešeta u Americi (VIDEO)