NAPADNUTE POLICIJSKE STANICE, PRUGE, PUTEVI: Ubijeno najmanje 33 ljudi (VIDEO)

Novosti online

26. 08. 2024. u 10:26

SEPARATISTIČKI militanti napali su policijske stanice, železničke pruge i vozila na auto-putevima u pakistanskoj provinciji Beludžistan, ubivši najmanje 33 osobe, saopštili su zvaničnici u ponedeljak, u najraširenijem napadu etničkih pobunjenika poslednjih godina, prenosi Rojters.

НАПАДНУТЕ ПОЛИЦИЈСКЕ СТАНИЦЕ, ПРУГЕ, ПУТЕВИ: Убијено најмање 33 људи (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Militanti su se borili decenijama tokom duge etničke pobune tražeći secesiju bogate resursima jugozapadne pokrajine, koja je dom brojnih velikih projekata čiji je predvodnik Kina, uključujući stratešku luku i rudnik zlata i bakra.

Najveći napad koji su potvrdile vlasti bio je usmeren na vozila, od autobusa do kamiona na glavnom auto-putu, pri čemu su poginule najmanje 23 osobe, rekli su zvaničnici, a deset vozila je zapaljeno.

Železnička linija između Pakistana i Irana i železnički most koji povezuje Kvetu, glavni grad provincije, sa ostatkom zemlje, takođe su pogođeni eksplozivom u napadima militanata, rekao je zvaničnik železnice Muhamed Kašif.

Železnički saobraćaj sa Ketom je obustavljen, dodao je on.

Otprilike u isto vreme, militanti su takođe gađali policijske i bezbednosne stanice u prostranoj provinciji, rekli su zvaničnici, ubivši najmanje 10 ljudi.

Militantna grupa Oslobodilačka vojska Beludžistana (BLA) preuzela je odgovornost u saopštenju poslatom novinarima e-poštom u kojem se tvrdi da je bilo još mnogo napada, uključujući jedan na veliku paravojnu bazu, iako pakistanske vlasti to tek treba da potvrde.

(Rojters)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JA SAM HRIŠĆANSKI VITEZ! Novosti otkrivaju šta je Nemanja Majdov napisao nadležnima kada je čuo da će da ga suspenduju jer se krstio