BAJDEN UVEREN: Kina testira SAD i njene saveznike u indo-pacifičkom regionu

Novosti online

22. 09. 2024. u 17:13

PREDSEDNIK SAD Džozef Bajden primećen je tokom samita lidera Četvorke (SAD, Indija, Japan i Australija) kako govori da Kina "testira" SAD i njene saveznike u Indo-pacifičkom regionu.

БАЈДЕН УВЕРЕН: Кина тестира САД и њене савезнике у индо-пацифичком региону

Foto: Tanjug/AP photo

Lideri Četvorke - Bajden i premijeri Indije Narendra Modi, Japana Fumio Kišida i Australije Entoni Albaneze,  počeli jučerašnji sastanak u Delaveru toplim rečima za svoje kolege i bez eksplicitnog pominjanja regionalnog rivala, a da su se, kada su novinari ispraćeni iz sale, okrenuli svojoj prvoj temi - Kini.

- Smatramo da Si Đinping želi da se fokusira na domaće ekonomske izazove i minimizira turbulencije u Kini -  rekao je Bajden liderima o svom kineskom kolegi u uvodnoj reči, čiji je deo objavljen u zvaničnom audio fidu, očigledno greškom.

Bajden je dodao da Si, po njegovom mišljenju, želi sebi da kupi diplomatski prostor da bi agresivno sledio interes Kine.

- Kina nastavlja da se ponaša agresivno, testirajući nas širom regiona na nekoliko frontova, uključujući i ekonomska i tehnološka pitanja. Istovremeno, verujemo da intenzivna konkurencija zahteva intenzivnu diplomatiju - rekao je Bajden.

Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće nije odgovorio na zahteve za komentar o audio snimku, a savetnik za nacionalnu bezbednost Bele Kuće Džejk Saliven izjavio je juče da Kina nije u fokusu Četvorke i Četvorka nije posvećena jednoj zemlji, "već široj viziji".

   

U uvodnoj reči na sastanku, lideri su izbegavali posebno pominjanje Kine, ali su aludirali na regionalne tenzije.

BONUS VIDEO: TRAMP ILI BAJDEN: Koje države odlučuju pobednika?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

KADA se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

21. 09. 2024. u 19:21

Komentari (0)

TUGA: Preminula velika NBA legenda! Odmah se oglasio Čarls Barkli