PLAN ZELENSKOG OPASNA AVANTURA: Slucki – Moguće dalje eskalacije sukoba

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

23. 09. 2024. u 19:53

PLAN ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog je opasna avantura sa perspektivom dalje eskalacije sukoba, ocenio je danas predsednik Komiteta za međunarodne poslove ruske Državne dume Leonid Slucki.

ПЛАН ЗЕЛЕНСКОГ ОПАСНА АВАНТУРА: Слуцки – Могуће даље ескалације сукоба

Foto: AP Photo/Laurent Cipriani

-Zakasneli 'Plan pobede' Zelenskog je opasna avantura sa perspektivom dalje eskalacije sukoba. Nije se Rusija povukla iz istanbulskog pregovaračkog procesa, to je učinio kijevski režim pod patronatom Anglosaksonaca. Da je mirovni sporazum potpisan u martu 2022. godine, neprijateljstva bi bila okončana i tada. I to bi spasilo stotine hiljada života, napomenuo je Slucki, prenosi TASS.

On je istakao da je Zelenski "ucenama i lažima započeo svoje putovanje u Ameriku".

-On ponovo traži od Vašingtona veću vojnu pomoć uz manje ograničenja upotrebe zapadnog oružja i optužuje Rusiju za 'praznu retoriku' i nespremnost da pregovara, dodao je Slucki.

Ranije je Zelenski saopštio da ima plan za okončanje sukoba. Kijev je više puta odbijao mirovne i posredničke inicijative trećih zemalja, izjavljujući da će promovisati isključivo takozvanu formulu Zelenskog.

Nedavno je ukrajinski lider, u intervjuu za internet portal Metropoles, oštro kritikovao i nazvao plan Brazila i Kine za rešavanje sukoba destruktivnim, a takođe je izjavio da ne zna ništa o "mirovnom planu" nemačkog kancelara Olafa Šolca.

Zelenski je rekao da će o detaljima svog plana razgovarati sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, jer, kako je naveo, postoje tačke koje zavise od odluke Vašingtona, dodajući da je plan osmišljen za brze odluke partnera, podseća ruska agencija.

Bajden i potpredsednica SAD Kamala Haris sastaće se sa Zelenskim u Vašingtonu 26. septembra.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TADA JOJ JE LUPIO ŠAMAR: Rada Živković i Bata Živojinović su bili kumovi, ali su se zbog jedne situacije žustro posvađali