JOHANIS U NJUJORKU: Ako želimo da pronađemo rešenja, moramo imati odgovorniju viziju sveta

Tanjug

25. 09. 2024. u 21:15

KOLIKO god da je svet danas nesiguran, odgovor na naše probleme uvek će biti više saradnje i više solidarnosti, izjavio je danas predsednik Rumunije Klaus Johanis pred Generalnom skupštinom UN u Njujorku.

ЈОХАНИС У ЊУЈОРКУ: Ако желимо да пронађемо решења, морамо имати одговорнију визију света

Foto: Profimedia

Rumunija će uvek podržavati međunarodni svetski poredak, sa UN u središtu, istakao je on, preneo je Ađerpres.

"Ako želimo da pronađemo rešenja, moramo imati odgovorniju viziju sveta. Da bi razumeli njegove izazove. Podsetimo se šta nas je uopšte spojilo ovde. Mir kao stanje duha, kao svrha, kao oruđe", naveo je Johanis.

On je rekao da "nažalost, vidimo širom sveta da su nesigurnost, nasilje, sukobi, pa čak i ratovi čvrsto zavladali našim svetom". 

"Naš glavni izazov je pronalaženje preko potrebnih rešenja za obnovu i očuvanje mira. U suprotnom, gubimo međunarodni poredak i međunarodno pravo. Kada je diplomatija najteže oruđe koje treba upotrebiti, upravo tada je najpotrebnije koristiti je", istakao je Johanis.

On je govorio o potrebi pružanja podrške Ukrajini koliko god je to potrebno u njenom ratu protiv Rusije kao i o podršci koju Rumunija pruža svom susedu. 

Istovremeno pozvao je na prekid neprijateljstava u Pojasu Gaze, "bezbedno oslobađanje svih talaca i omogućavanje bezbedne isporuke humanitarne pomoći za civile Gaze".
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

NASTAVLJA SE BRUKANJE NA NAJVIŠEM NIVOU Crnu Goru u NJujorku ne predstavljaju ni predsednik ni premijer