„NE DOLIVAJTE ULJE NA VATRU“ Kina u UN pozvala da se spreči eskalacija sukoba u Ukrajini

Novosti onlajn

29. 09. 2024. u 14:59

MINISTAR spoljnih poslova Kine Vang Ji izjavio je da Peking igra konstruktivnu ulogu po ukrajinskom pitanju i da ubeđuje sve zainteresovane strane da rešavaju probleme mirnim putem pomoću pregovora.

„НЕ ДОЛИВАЈТЕ УЉЕ НА ВАТРУ“ Кина у УН позвала да се спречи ескалација сукоба у Украјини

Foto: EPA/Ministarstvo odbrane Ruske Federacije/Profimedia

- Kina igra konstruktivnu ulogu, delujući kao posrednik i promovišući mirovne pregovore. Kina ne doliva ulje na vatru i ne koristi priliku da profitira na tome - rekao je Vang Ji tokom obraćanja u Generalnoj skupštini UN.

Kako je istakao, „ukrajinsku krizu je i dalje teško rešiti“.

- Ukrajinska kriza je još daleko od završetka. Sada je prioritet da se spreči širenje borbenih dejstava i eskalacije, da se spreči da bilo koja strana doliva ulje na vatru i da se pomogne da se situacija što pre smiri - kazao je on.

Vang Ji je podsetio da su tokom aktuelnog zasedanja Generalne skupštine Kina, Brazil i druge zemlje Globalnog juga osnovale grupu „Prijatelji mira“, koja ima za cilj postizanje konsenzusa o političkom rešenju krize.

Komentarišući situaciju u Aziji, on je istakao da se Kina odlučno protivi tome da zemlje iz drugih regiona „mešaju prste“ u taj region.

- Odlučno se suprotstavljamo svim silama koje tamo podgrevaju situaciju i izazivaju konfrontaciju - rekao je Vang Ji.

Kina protiv hegemonije

Sve zemlje u svetu treba da se suprotstave hegemoniji i politici moći i da rade na demokratizaciji međunarodnih odnosa, rekao je Vang Ji.

- Treba da se zalažemo za ravnopravnu i uređenu multipolarnost i pridržavati se toga da sve zemlje, bez obzira na njihovu veličinu, imaju svoje mesto i ulogu u multipolarnom sistemu - istakao je kineski diplomata u UN.

Takođe je konstatovao da „sankcioni pritisak neće doneti monopolske prednosti, pritisci i obuzdavanje neće rešiti sopstvene probleme, te da se ne može oduzeti pravo svake zemlje na bolji život“.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

VUČEVIĆ GOST "JUTARNjIH NOVOSTI": Premijer o svim važnim temama za Srbiju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

NE STIDI SE DA SE ZOVEŠ SRBINOM! Snažna poruka upućena Novaku Đokoviću od legendarne gimnastičarke