IZRAEL ĆE NAPASTI LIBAN: Američki mediji dobili potvrdu od zvaničnika vlade SAD

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

29. 09. 2024. u 17:52

IZRAELSKE odbrambene snage (IDF) planiraju uskoro da uđu u južni Liban, izvestio je u subotu ABC Njuz, pozivajući se na neimenovanog visokog američkog zvaničnika.

ИЗРАЕЛ ЋЕ НАПАСТИ ЛИБАН: Амерички медији добили потврду од званичника владе САД

Foto Tanjug/AP


 Američki medij je opisao navodnu operaciju kao „veoma ograničenu“, ali je dao nekoliko detalja o njenoj prirodi ili kada bi mogla da počne.

U sredu je načelnik štaba IDF, general-pukovnik Herci Halevi, najavio potencijalnu kopnenu operaciju u susednoj državi dok je razgovarao sa trupama stacioniranim na severnoj granici Izraela. Vazdušni napadi na ciljeve Hezbolaha u Libanu tokom prošle nedelje imali su za cilj pripremu područja „za mogućnost vašeg ulaska“, rekao je general vojnicima.

Prema Halevijevim rečima, Izrael i dalje nastoji da vrati raseljene stanovnike iz severnih regiona u njihove domove. „Da bismo to uradili, pripremamo [kopneni] manevar“, rekao je general, ne otkrivajući vremenski okvir za operaciju.

-Ući ćete unutra, uništiti neprijatelja tamo i odlučno uništiti njihovu infrastrukturu, rekao je Halevi, tvrdeći da je Hezbolah pretvorio sela u „velike vojne ispostave, sa podzemnom infrastrukturom, polaznim tačkama i lansirnim platformama na našoj teritoriji“.

Izrael i Hezbolah su sporadično razmenjivali vatru tokom prošle godine, pošto je ovaj drugi podržao palestinsku stvar u svetlu vojne operacije „Zapadnog Jerusalima“ (Izraela) protiv Hamasa.

Foto IDF

Izrael je drastično eskalirao svoju kampanju protiv grupe šiitske milicije ranije ovog meseca, ranivši hiljade u sabotažnoj operaciji usmerenoj na ručne komunikacione uređaje grupe i naknadno bombardujući južni Liban vazdušnim napadima. Izraelski napadi odneli su najmanje 1.300 života, prema libanskim zdravstvenim vlastima.

Izveštaj ABC-a došao je samo dan nakon što je vođa Hezbolaha Hasan Nasralah ubijen u izraelskom vazdušnom napadu na, kako je opisano, glavni štab grupe u južnom predgrađu libanske prestonice, Bejruta. Milicija je potvrdila smrt svog vođe rano u subotu. Nije imenovan Nasralahov naslednik.

Izrael je kasnije u subotu izjavio da su skoro svi vojni lideri Hezbolaha eliminisani. Takođe je podelio spisak od desetak najviših komandanata ubijenih u poslednjih nekoliko nedelja.

Vašington je reagovao na Nasralahovu smrt nazivajući je „merom pravde za njegove brojne žrtve, uključujući hiljade Amerikanaca, Izraelaca i libanskih civila“. Takođe je ponovila punu podršku „pravu Zapadnog Jerusalima da se brani“, ali je dodala da SAD nastoje da deeskaliraju sukob.

Rusija je osudila izraelske napade u Libanu, upozoravajući da rizikuju da ceo Bliski istok gurnu u rat.

(rt.com)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

Da li znate šta su privatni dani na poslu i koja kompanija nudi ovaj benefit?