NACIONALNI CENTAR ZA URAGANE SAD: Milton ojačao u uragan kategorije pet, vetrovi dostižu 257 km/h

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

07. 10. 2024. u 20:41

URAGAN Milton je ojačao u uragan kategorije pet po Safir-Simpsonovoj skali, saopštio je danas američki Nacionalni centar za uragane (NHC).

НАЦИОНАЛНИ ЦЕНТАР ЗА УРАГАНЕ САД: Милтон ојачао у ураган категорије пет, ветрови достижу 257 км/х

Foto: Printskrin/Iks/@MailOnline

Kako se navodi, vetrovi uzrokovani uraganom Milton dostižu do 257 km/h, što je premašilo prag za uragane kategorije pet, prenosi CBS njuz.

Prognostičari Nacionalnog centra za uragane predviđaju da će oluja pogoditi zapadnu obalu Floride sredinom nedelje, verovatno kasnije u sredu.

Ranije danas, guverner Floride Ron Desantis saopštio je da se ta savezna država priprema za najveću evakuaciju stanovništva od 2017, kao i da bi oluja mogla da izazove prekid snabdevanja električnom energijom većeg broja stanovnika nego što je to izazvao uragan Helena pre desetak dana u više američkih država.

U međuvremenu, američki predsednik Džozef Bajden naredio je da se angažuje još 500 vojnika na sanaciji posledica koje je izazvao uragan Helena, povećavajući broj pripadnika vojnog osoblja na 1.500.

Bajdenova administracija odobrila je 137 miliona dolara federalne pomoći i obećala dodatnu pomoć, pošto se predviđa da će šteta od uragana Helena dostići milijarde dolara.

Američke države Severna Karolina, Florida i veliki deo Južne Karoline još se oporavljaju od posledica koje je izazvao uragan Helena.

Više od 200 ljudi poginulo je u šest američkih država u uraganu Helena, što ga čini najsmrtonosnijim otkako je 2005. godine u uraganu Katrina poginulo skoro 1.400 ljudi.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTVOREN KONKURS ZA DODELU NAGRADA TURISTIČKI CVET: Najprestižnije priznanje za razvoj turizma u Srbiji