RAT U UKRAJINI: PVO u Sumi; Čulo se nekoliko eksplozija

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

11. 10. 2024. u 07:17 >> 00:10

RAT u Ukrajini 961. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: ПВО у Суми; Чуло се неколико експлозија

Foto: Profimedia

PVO u Sumi, čulo se nekoliko eksplozija

U noći 12. oktobra u gradu Sumi se čulo nekoliko eksplozija i snage PVO , rekao je gradonačelnik Artem Kobzar.

- Želeo bih da vam poželim mirnu noć, ali, nažalost, uopšte nije tiho. Stalno se čuju pucnji iz mitraljeza – to su momci iz PVO, obaraju ''Šahede'', nekoliko eksplozija. Poštovani meštani, ne zanemarujte vazdušni alarm. Ko je kod kuće, molim vas da se sklonite od prozora. - rekao je Kobzar.

U 22:29 javljeno je o kretanju u vazdušnom prostoru Dnjepropetrovske oblasti nedefinisanog aviona UA.

U 22:48, UABL u Dnjepropetrovskoj oblasti je prijavljen na kursu ka severu i istoku; UABp na jugu Nikolajevske oblasti u kursu ka severu Hersonske oblasti na kursu ka zapadu.

U 22:57 u Dnjepru su prijavljene bespilotne letelice. Mogući radovi protiv PVO. Vazdušni alarm je prijavljen Kirovogradskoj oblasti.

U 23:18 proglasili su pretnju upotrebom udarnih UAF-a za oblast Harkova.

U 23:20 postojala je raketna opasnost širom Ukrajine: zabeležen je odlazak MiG-a 31K.

U 23:23 prijavljena je pretnja upotrebom šok UABp za oblast Sumi.

U 23:30 postalo je poznato da UABp nastavlja da se kreće u vazdušnom prostoru Dnjepropetrovske i Nikolajevske oblasti.

Vojska je u 23:52 upozorila na UAFs u oblasti kursa Sumi na severu, UAV u Dnjepropetrovskoj oblasti: kod Pavlograda, Začepilivke, nekoliko Šaheda u oblasti Krivog Roga.

U 23:56 došlo je do povlačenja raketne pretnje.

Vazduhoplovstvo je u 00:13 javilo da se Šahedi kreću na istoku Dnjepropetrovske oblasti ka severu, kao i u oblasti Sumi sa kursom ka severu.

Hronika ratnih dejstava: Ruska ofanziva u Kurskoj oblasti; Zauzeto Ostrovo, sprema se kotao za Kurahov (MAPA)

Ruske trupe izvele su raketni napad na neprijateljske ciljeve u Odeskoj oblasti i Kramatorsku. Ukrajinske formacije lansirale su bespilotne letelice u pravcu Kurske, Brjanske, Belgorodske i Rostovske oblasti.

Ilustracija telegram rybar


U pravcu Kurska, ruske trupe nadovezuju se na uspehe prethodnih dana, gotovo potpuno nokautirajući neprijatelja iz rejona Gluškovskog, a takođe nastavljaju uspešnu ofanzivu u rejonu Sudžanskog.


U pravcu Pokrovskog ukrajinske trupe su izvršile napad severozapadno od Novogrodovke, a žestoki sukobi su na zapadnoj periferiji Selidova.

U pravcu Donjecka, ruske oružane snage su preuzele punu kontrolu nad Ostrovskim zapadno od Ostroja, što otvara izglede za napad na Kurahovku sa juga.

Ofanziva ruskih oružanih snaga na Toreck se razvija. Ukrajinski zvaničnici su priznali da Oružane snage Rusije kontrolišu 50-60% grada. Borbe se vode skoro po celom gradu. U toku su akcije čišćenja u rejonu Žabalke, a nadolazeće borbe u centralnim i severnim delovima. Teške borbe u zoni Centralnog rudnika. Severno od Novgoroda ima uspeha. Tamo ruska vojska nastavlja da zaobilazi Toreck sa zapada.

 

Gađano Šebekino

Ukrajinska vojska gađala je grad Šebekino u Belgorodskoj oblasti, devetoro civila je ranjeno, saopštio je gubernator Vjačeslav Gladkov.

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

Oslobođeno 15 naselja

Ruske snage su samo danas oslobodile 56 stanovnika pograničnih područja Kurske oblasti, saopštile su lokalne vlasti. Komandant jedinice "Ahmat" Apti Alaudinov izjavio je da je u Kurskoj oblasti oslobođeno 15 naselja.

VSU u rejonu Gluškovskog je praktično poražen! (MAPA)

Ostaci ukrajinskih oružanih snaga potisnuti su na granicu.

Ofanzivna operacija ukrajinskih trupa, započeta pre mesec dana na rejonu Gluškovo Kurskog rejona sa ciljem da udare naše jedinice u pozadinu, završena je neuspehom.

Najpre su naše desantne snage, specijalci i marinci odbili desetine napada prema stanici Veseli i Gluškovo, uništivši oko 100 komada tehnike VSU i mnoge militante.


Nakon toga, pristigla pojačanja 56., 137. i 119. vazdušno-desantnog puka krenula su u kontranapade i isterala ukrajinske oružane snage iz rejona Veseli-Obuhovka do granice Novi put.

Sa stanice Gluškovo, desant Ivanovo i druge jedinice napale su i izručile Oružane snage Ukrajine iz oblasti Medvežje.

Sada okupatori pokušavaju da ostanu na granici kod Novog puta, kod naselja. Obod i Medvežje, odakle ih naše trupe aktivno nokautiraju.

Vazdušna bitka u Kurskoj oblasti (VIDEO)

Operateri 56. Vazdušno-desantnog puka love i teške dronove bombardere „Baba Jaga“.

Blumberg tvrdi: Ruski udari poskupeli osiguranje brodova koji plove ka Ukrajini

Efikasni udari Oružanih snaga Rusije poslednjih dana na brodove sa municijom u lukama Odeske oblasti, praćeni velikim detonacijama i poplavama suvotovarnih brodova, doveli su do prirodnog efekta – povećanja troškova osiguranja za brodove koji se kreću ka Ukrajini.

Ilustracija telegram rybar

Blumberg, pozivajući se na svoje izvore, tvrdi da je nakon ruskih napada ta cifra porasla sa 0,75 na 1 odsto cene broda. A brodovlasnici u ovim uslovima osiguravaju teret od „ratnih rizika” odvojeno od samih brodova za koje ranije nisu bili zainteresovani.
Odavno nije tajna da luke u Odesi rade sa smanjenim kapacitetu godinu i po dana. To je uzrokovano kako gubicima Crnomorske flote, koja je zbog opasnosti od BeK-a i raketnih napada, zapravo zaključana u bazama, tako i teškoćama onesposobljavanja pomorske infrastrukture - morske luke mogu uništiti geranijumi ili rakete H-101s.

Ali pogodak samih brodova koji tamo ulaze može zaista da utiče na ukrajinski pomorski saobraćaj, rešavajući problem nemogućnosti (u sadašnjim realnostima) blokade obale i uništenja odeskih luka. U najmanju ruku, čineći ga skupljim zbog vojnih rizika.

Izveštaj Ministarstva odbrane Rusije o Kurskoj oblasti: VSU za dan izgubila 300 vojnika, 13 oklopnjaka

Ukrajina je izgubila više od 300 vojnika, uništeno je 13 jedinica oklopne tehnike, uključujući pet tenkova i tri borbena vozila pešadije;

Ruska vojska odbila je pet protivničkih napada u pravcu naselja Ljubimovka, Mala Loknja, Nova Soročina i Kremljano;

Foto telegram/solovjevlive

Ruska avijacija i artiljerija porazila je ljudstvo i tehniku 13 brigada Oružanih snaga Ukrajine u rejonima 19 pograničnih naselja Kurske oblasti;

Operacija uništavanja neprijateljskih formacije se nastavlja;

Ruske snage uništile su izviđačku grupu ukrajinske vojske u pograničnm delu oblasti, zarobljena su tri ukrajinska vojnika;

Od početka borbi Ukrajina je izgubila oko 21.900 vojnika i 144 tenka;

 

Ruska ofanziva u Kurskoj oblasti

Ruska avijacija izvela je napade na 13 ukrajinskih brigada u ruskoj Kurskoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Napad je izveden na položaje ukrajinske vojske u blizini mesta Bondarevka, Gončarovka, Darjino, Zazulevka, Kurilovka, Leonidovo, Ljubimovka, Mala Loknja, Martinovka, Mahnovka, Nikolajevo-Darjino, Novi put, Nižnji Klin, Novoivanovka, Orlovka, Plehovo, Sverdljikovo, Tolsti Lug i Čerkasko Porečno.

Foto printskrin tviter@snekotron

Takođe, vazdušni napad izveden je i na osam ukrajinskih brigada koje su razmeštene u 15 naselja Sumske oblasti.

Nedeljni izveštaj Ministarstva odbrane Rusije: VSU 14.500 vojinka, oslobođeno više naselja

Ruska vojska oslobodila je naselje Ostrovsko u DNR;

Ukrajinska vojska je u zoni specijalne vojne operacije izgubila skoro 14.500 vojnika, a predalo ih se 43;

Grupa „Sever“ oslobodila je Novu Soročinu i Pokrovski u Kurskoj oblasti;

Grupa „Istok“ oslobodila je naselje Zolota Njiva u DNR;

Grupa „Centar“ oslovodila je Grodovku u DNR i odbila 58 kontranapada ukrajinske vojske, Ukrajina je izgubila do 3.370 vojnika;

Foto: Iks Printksrin

Grupa „Zapad“ je nastavila napredovanje u dubinu neprijateljske odbrane, ukrajinska vojska izgubila je do 2.920 vojnika i dva tenka;

U zoni odgovornosti grupe „Istok“ ukrajinska vojska je izgubila do 780 vojnika;

U zoni odgovornosti grupe „Dnjepar“ ukrajinska vojska je izgubila do 480 vojnika i četiri skladišta municije;

Ruska vojska je izvela 38 napada visokopreciznim oružjem, uključujući „kinžalima“, kao i napade dronovima na ukrajinsku energetsku i aerodromsku infrastrukturu;

Grupa „Jug“ likvidirala je do 4.790 ukrajinskih vojnika;

Ruski sistemi PVO oborili su 603 drona, 33 rakete „hajmars“, tri rakete „atakams“, tri bombe „hamer“, raketu S-200;

 

Nemačka predala vojnu pomoć Kijevu

Nemačka je predala Ukrajini ranije obećani paket vojne pomoći vredan 600 miliona evra, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc tokom zajedničke konferencije sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim u Berlinu.

Prema njegovim rečima, paket sadrži, između ostalog, PVO sistem „iris-T slm“, oklopna vozila pešadije, tenkove, samohodne haubice, municiju i dronove.

Šolc je takođe najavio da će Nemačka, Belgija, Danska i Norveška do kraja 2024. godine dostaviti Kijevu paket vojne pomoći vredan 1,4 milijarde evra.
 

 

Ruske trupe oslobodile Ostrovsko, prošle nedelje se predala 43 ukrajinska vojnika

Ruske trupe oslobodile su još jedno naselje u Donjeckoj Narodnoj Republici – Ostrovsko je pod kontrolom Oružanih snaga Rusije, saopštilo je Ministarstvo odbrane RF.

U proteklih nedelju dana su se ruskoj vojsci predala 43 ukrajinska vojnika, navodi se u saopštenju ministarstva.

Pritom, Oružane snage Ukrajine su u tom periodu u zoni Specijalne vojne operacije izgubile oko 14.500 vojnika.

Ruske trupe su tokom prošle nedelje izvele 38 grupnih udara preciznim oružjem, uključujući hipersonične balističke rakete "kinžal" i dronove, na infrastrukturu vojnih aerodroma i na objekte ukrajinske naftne i gasne industrije kao i na energetske objekte Ukrajine, navodi se u saopštenju.

Tom prilikom su pogođene neprijateljske proizvodne radionice i skladišta za pomorske i druge dronove, baze goriva, skladišta municije i vojno-tehničke opreme, punktovi privremenog razmeštaja ukrajinskih jedinica, nacionalističkih formacija i stranih plaćenika.

Kako je Makron posetio ukrajinsku brigadu - izveštaj s tajnog poligona u Francuskoj

Francuski predsednik Emanuel Makron otišao je ove nedelje u jedan od departmana regiona Grand Est da se lično sastane sa ukrajinskim vojnicima koje je obučavala francuska vojska.

Reč je o vojnicima 155. brigade, koja sada nosi ime "Ana de Kijev" (Ana Kijevska).

Makron je početkom leta dao obećanje da će pripremiti i naoružati jednu od ukrajinskih brigada "po sistemu ključ u ruke" na teritoriji svoje zemlje.

Jezikom francuske diplomatije, "lična poseta predsednika" je najviši način da se potvrdi podrška Ukrajini.

Dopisnik Ukrinforma proveo je taj dan na tajnom poligonu zajedno sa ukrajinskom i francuskom vojskom i novinarima i zabeležio.

U ogromnom zategnutom hangaru gde je čekao glavnokomandujući Oružanih snaga Francuske bilo je bučno i vlažno. 

U sredu je ovaj region Francuske napala oluja Kirk. Zbog njega je na poligonu otkazan deo treninga koji je trebalo da se odvija na nebu.

Čak je i Makron kasnio. Vojni hangar je bio podeljen na dve polovine. U jednom delu čekalo je nekoliko stotina vojnika u odvojenim grupama – levo Francuzi, desno Ukrajinci.

Francuzi su strogo zabranili "svojima“ da snimaju Ukrajince – to je bio zahtev ukrajinskog  Ministarstva odbrane. Kao Ukrajincu, dopisniku je bilo najstrože zabranjeno da komuniciram sa "svojima". 

Prema Jelisejskoj palati, trenutno je na tom poligonu stacionirano 1.500 francuskih vojnika, koji su u potpunosti odgovorni za obuku 2.300 Ukrajinaca.

Brigada će biti opremljena i "ratno sposobna", odnosno otići će na front u punoj opremi, za nekoliko meseci.

Po završetku obuke, brigada će biti opremljena sa 128 borbenih oklopnih vozila, 18 topova Cezar, 18 oklopnih izviđačkih vozila AMKS10RC, 10 TRM-ova i 20 lansera protivtenkovskih raketa NATO-a Milan. Francuzi će Ukrajincima obezbediti i neophodnu municiju vazduh-zemlja.

( Lidija Taran, Ukrinform)

 

Lavrov: Ne zanimaju nas izjave Kijeva o rešavanju konflikta, imamo jasan stav

Rusija ima jasan stav o rešavanju ukrajinskog konflikta, koji je formulisao ruski predsednik Vladimir Putin, nije zainteresovana za druge informacije o tom pitanju, saopštio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Ne pratim informacije koje se periodično iznose od ukrajinskih predstavnika na različitim nivoima. Ovo nas ne interesuje", rekao je šef diplomatije na brifingu za novinare posle 19. Istočnoazijskog samita.

Lavrov je prokomentarisao izjave ukrajinskog ambasadora u Trskoj Vasilija Bodnara o nastavku priprema Kijeva za drugi "samit mira" do kraja 2024. godine.

(Izvestija)

 

GUR: Novinarka Viktorija Roščina umrla u ruskom zatvoru

Novinarka Ukrajinske pravde Viktorija Roščina umrla je u ruskom zatvoru.

GUR kaže da je novinarka trebalo da bude vraćena u Ukrajinu u bliskoj budućnosti, ali Ruska Federacija nije dala zvaničnu potvrdu njene smrti.

"Nažalost, potvrđena je informacija o Viktorijinoj smrti. Viktoriju smo poznavali. Ona je 2022. napravila materijale u koordinacionom štabu, tako da je ovo izuzetno tužna vest za nas i za svo ukrajinsko novinarstvo", saopštio je šef pres službe koordinacionog štaba Petro Jacenko.

(Ukrajinska pravda)

 

Sirski: Rusija rasporedila 50.000 vojnika u Kursk

Rusija je prebacila oko 50.000 vojnika u Kursku oblast, oslabivši svoju poziciju na frontu u Ukrajini, izjavio je glavnokomandujući Oružanih snaga  Aleksandar Sirski.

Kako je istakao glavnokomandujući, ruska komanda je ove snage prebacila sa drugih frontova na kojima su izvođene ofanzivne operacije neprijatelja.

General je takođe napomenuo da je zbog prebacivanja ruskih snaga u Kursku oblast došlo do slabljenja neprijateljskih grupa na drugim pravcima, posebno u Zaporožju, Hersonskoj oblasti i na kramatorskom sektoru fronta.

(Unijan)

 

Pogođena stambena zgrada u Odesi, ima poginulih i ranjenih

Ruske snage su kasno sinoć napale Odesku oblast balističkim projektilima, poginule su četiri osobe, među kojima i tinejdžer.

Prema rečima šefa Odeske regionalne državne administracije Olega Kipera, uništena je dvospratna zgrada u kojoj su živeli i radili civili.

"Ljudi su zarobljeni ispod ruševina. Spasioci Državne službe za vanredne situacije spasili su četiri osobe, još tri osobe su, nažalost, poginule pod ruševinama zgrade. Među poginulima su 43-godišnja žena, 22-godišnjak. dečak i 16-godišnja devojčica preminuli su od zadobijenih povreda u bolnici", rekao je zvaničnik.

Prema njegovim rečima, još deset osoba je povređeno, a devet žrtava je hospitalizovano. Među povređenima, četvoro je u teškom stanju.

(Unijan)

 

Rusija je izvršila napad balističkim raketama na primorski grad Odesu

U ruskom raketnom napadu na Odesu poginulo je 4, povređeno 10 osoba Rusija je pokrenula napad balističkim projektilima na primorski grad Odesu, ubivši najmanje četiri osobe, uključujući 16-godišnju devojčicu, izvestio je rano 11. oktobra guverner Oleh Kiper.

Povređeno je deset osoba, od kojih je devet hospitalizovano.

Četiri žrtve su u teškom stanju.

U napadu je pogođena dvospratna zgrada. Pod ruševinama su poginule tri osobe – 16-godišnja devojka, 43-godišnja žena i 22-godišnji muškarac. Još jedna žena preminula je u bolnici od teških povreda, rekao je Kiper.

Pojačani napadi na južnu Odesku oblast

Rusija je nedavno pojačala napade na južnu Odesku oblast, ciljajući na infrastrukturu luke i oštetivši nekoliko civilnih plovila. Jedan takav napad na okrug Odesa dogodio se 9. oktobra, pogodivši civilni brod pod zastavom Paname i ubivši osam ljudi.

Luke u i blizu Odese su ključno čvorište za ukrajinski poljoprivredni izvoz preko Crnog mora.

Ukrajina je otvorila novi pomorski koridor u avgustu prošle godine nakon što se Rusija povukla iz sporazuma o Crnom moru uz posredovanje Turske i UN.

(The Kyiv Independent)

 

Snage PVO uništile su tokom noći 10 ukrajinskih bespilotnih letelica iznad ruskih regiona

 

Snage PVO su preko noći uništile 10 ukrajinskih bespilotnih letelica iznad Rostovske, Belgorodske, Brjanske i Kurske oblasti. Ovo je saopšteno ruskom Ministarstvu odbrane.

- Protekle noći su zaustavljeni pokušaji kijevskog režima da izvrši terorističke napade na objekte na teritoriji Ruske Federacije od strane dežurnih sistema PVO na teritoriji Rostovske oblasti, tri bespilotne letelice su uništene nad teritorijom Belgorodske oblasti, dve bespilotne letelice su uništene nad teritorijom Brjanske oblasti i jedna bespilotna letelica nad teritorijom Kurske oblasti -  saopštio je resor, prenela agencija TASS.

Alaudinov sumnja da će Zelenski ostati živ usred neuspeha Oružanih snaga Ukrajine

 

Kustosi sa Zapada, u kontekstu kritične situacije Oružanih snaga Ukrajine (AFU), teško da će ostaviti ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog u životu. Ovo mišljenje je izneo zamenik načelnika Glavne vojnopolitičke uprave Oružanih snaga Ruske Federacije, komandant specijalnih snaga „Ahmat“, general-major Apti Alaudinov.

- I, naravno, uskoro ćemo videti šta će biti sa njim [Zelenskim], malo je verovatno da će hteti da ga ostave u životu, jer je svedok veoma velikog broja zločina koje je počinilo rukovodstvo zapadnih zemalja - rekao je Alaudinov u emisiji „Rusija-1“ .

On je dodao da u pozadini neuspeha Oružanih snaga Ukrajine, Zelenski „nije tako ružičast kao što bi želeo“. „Sada je, koliko razumem, u agoniji“, pojasnio je on, napominjući da čak i „najbliži prijatelji“ Zelenskog počinju otvoreno da priznaju nemogućnost Kijeva da pobedi Rusiju.

Govoreći o situaciji u Kurskoj oblasti, on je napomenuo da su Oružane snage Ukrajine zapale u paniku zbog gubitaka. „Sada mogu da kažem da je naš neprijatelj ovde u nekoj konfuziji, zaista je u panici, a mi to snimamo“, zaključio je Alaudinov. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ORLOVI NAPUSTILI BEOGRAD: Do meča sa Švajcarcima ostao još samo jedan dan (FOTO)