ZAPADNI DIPLOMATA ALARMIRAO KIJEV: Severna Koreja poslala 10.000 vojnika u Rusiju

Novosti online

15. 10. 2024. u 18:37

SEVERNA Koreja poslala je 10.000 vojnika u Rusiju kako bi pojačala svoje ratne napore protiv Ukrajine, rekao je danas zapadni diplomata upoznat sa dešavanjima za Kijev indipendent.

ЗАПАДНИ ДИПЛОМАТА АЛАРМИРАО КИЈЕВ: Северна Кореја послала 10.000 војника у Русију

Foto: Tanjug/AP

Zabrinutost zbog produbljivanja vojnih veza između Moskve i Pjongjanga dramatično je eskalirala ove nedelje.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je 13. oktobra da će planovi Rusije da podrži svoju invaziju na Ukrajinu ove jeseni uključivati „stvarno učešće Severne Koreje u ratu“.

Zapadni diplomata je za Kijev indipendent rekao da je nejasno kakvi su to vojnici i koje bi bile njihove uloge.

Kijev indipendent je kontaktirao ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova, ali nisu dobili  odgovor do objavljivanja teksta.

Ukrajinska vojna obaveštajna služba odbila je da komentariše ove navode.

Dok Rusija i Severna Koreja produbljuju vojne veze, zapadne diplomate i stručnjaci naglašavaju da to pokazuje sve veću potrebu Moskve za resursima kako bi nastavila da vodi skupi rat u Ukrajini.

Foto: Profimedia

Ranije ove godine, dve zemlje potpisale su pakt o međusobnoj odbrani tokom posete ruskog predsednika Vladimira Putina Pjongjangu.

Kao deo alijanse, severnokorejska vojska je objavila da će se inžinjerska jedinica pridružiti ruskim snagama na terenu u Donjeckoj oblasti sledećeg meseca.

Do danas se nije pojavio nijedan slikovni ili video dokaz da se to dogodilo.

Putin je 14. oktobra Ruskoj Državnoj Dumi predao sporazum, koji predviđa da jedna nacija mora drugoj državi pružiti vojnu pomoć u slučaju napada.

Zelenski je 13. oktobra upozorio da Rusija i Severna Koreja produbljuju svoj savez, rekavši da je partnerstvo eskaliralo do tačke u kojoj Severna Koreja šalje osoblje na ukrajinske linije fronta zajedno sa oružjem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GLOBALNI IZAZOVI: Prirodne katastrofe ne poznaju granice