IRAN TVRDI DA JE „UNIŠTIO“ THAAD RADAR U IZRAELU? Amerika najavljuje raspoređivanje sistema THAAD u Svetoj zemlji (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

16. 10. 2024. u 17:04 >> 17:04

SJEDINjENE Države su najavile raspoređivanje sistema Terminal High-Altitude Area Defense (THAAD) i kontingenta američkog vojnog osoblja u Izraelu kako bi ojačali njegovu odbranu.

ИРАН ТВРДИ ДА ЈЕ „УНИШТИО“ ТХААД РАДАР У ИЗРАЕЛУ? Америка најављује распоређивање система ТХААД у Светој земљи (ВИДЕО)

Foto: Porifmedia

Ovaj razvoj događaja dolazi nekoliko dana nakon što su iranski državni mediji izjavili da je uništen radar THAAD u Izraelu.

-Po naređenju predsednika, sekretar Ostin (DoD Lojd Ostin) je ovlastio raspoređivanje terminalne baterije na velikim visinama (THAAD) i pridružene posade američkog vojnog osoblja u Izrael kako bi pomogli u jačanju izraelske protivvazdušne odbrane nakon iranskih napada bez presedana na Izrael 13. aprila i ponovo 1. oktobra, navodi se u zvaničnom saopštenju Ministarstva odbrane SAD (DoD) 13. oktobra.

Ovaj razvoj događaja je značajan pošto se očekuje kada se očekuje da će Izrael pokrenuti masivan raketni napad na Iran kao odmazdu za raketni napad Korpusa Revolucionarne garde Irana (IRGC) ranije ovog meseca.

-Ova akcija naglašava čvrstu posvećenost Sjedinjenih Država odbrani Izraela i odbrani Amerikanaca u Izraelu od bilo kakvih daljih napada Irana balističkim projektilima, navodi se u saopštenju. Događaj je usledio nakon što je Iran obavestio SAD da će svaki napad iz Izraela dovesti do daljih iranskih napada na izraelsku teritoriju.

Zanimljivo je da je raspoređivanje THAAD-a najavljeno nakon iranskih tvrdnji da je IRGC uništio mobilni radar AN/TPY-2 koji pripada sistemu protivvazdušne odbrane THAAD, a koji je bio raspoređen u blizini vazdušne baze Nevatim. Državni medij PressTV objavio je i video koji podržava te tvrdnje.

Iran tvrdi da je uništenje radara praćeno baražom projektila ispaljenih na bazu u kojoj se nalaze lovci F-35 Lajting 2.

U međuvremenu, satelitski snimci vazdušne baze Nevatim pokazuju detalje o stepenu uništenja koje je Iran uspeo da postigne u svojim udarima balističkih projektila; međutim, oni nisu pružili nikakve dokaze koji bi podržali tvrdnje da su projektili uspeli da unište THAAD radar ili F-35 stelt lovce.

Foto printskrin YouTube/India Today



RASPOREĐIVANjE THAAD SISTEMA

Raspoređivanje THAAD-a izazvalo je različite odgovore vojnih analitičara, pri čemu su neki verovali da može biti usmereno na jačanje odbrane Izraela ako nacija ima nedostatak presretača Arrow-2/Arrow-3. (Strela2/3).

Neki stručnjaci su istakli da je raspoređivanje THAAD-a u Izraelu možda bilo neophodno nakon što je iranski napad na vojne objekte zemlje razotkrio praznine u čuvenoj „slojevoj odbrani“ zemlje.

Dana 13. oktobra, četiri izraelska vojnika su ubijena u napadu dronom Hezbolaha na bazu za obuku u blizini Binjamine. Ovo je najsmrtonosniji napad na vojnike IDF u poslednjih dvanaest meseci koji je izvršila oružana grupa koju podržava Iran.

U međuvremenu, neki analitičari su izrazili zabrinutost da bi uvođenje THAAD-a moglo da eskalira tenzije u regionu, jer bi izraelski premijer Benjamin Netanjahu imao malo motivacije da se kloni osetljivih ciljeva u Iranu, s obzirom da će ga Vašington podržati bez obzira na situaciju.

Drugi posmatrači su primetili da je, pošto SAD poseduju ograničen broj THAAD baterija, davanje jedne Izraelu bilo rizično i značajno je povećalo ulog za Vašington.

Foto printskrin YouTube/VOA

Međutim, većina stručnjaka se slaže da bi THAAD dopunio postojeću izraelsku mrežu protivvazdušne/raketne odbrane i pomogao zemlji da pobedi raketne pretnje iz Irana.

Na pitanje šta to raspoređivanje znači za Izrael, veteran indijskog ratnog vazduhoplovstva i vojni ekspert, vođa eskadrile Vijainder K. Thakur (u penziji) rekao je za EurAsian Times: „THAAD, kao što ime sugeriše, obezbeđuje odbranu od raketa dugog dometa koje prate drugačiju putanju od projektila manjeg dometa“.

Izrael već poseduje sofisticirani, višeslojni raketni odbrambeni sistem koji može da zaustavi bilo šta, od nevođenih raketa kratkog dometa ispaljenih iz Gaze do sofisticiranih navođenih raketa dugog dometa ispaljenih izvan atmosfere. Dok Strela, Davidova praćka i Gvozdena kupola čine naprednu mrežu protivvazdušne odbrane, THAAD bi proširio pokrivenost područja i dodatno poboljšao zaštitu, prema indijskim vojnim analitičarima.

Pored toga, THAAD takođe ima dokazanu sposobnost protiv iranskih projektila. THAAD je izvršio svoje prvo operativno presretanje nadolazeće neprijateljske balističke rakete srednjeg dometa u UAE u januaru 2022. Rakete je ispalila milicija Huti sa sedištem u Jemenu koju Iran aktivno podržava.


KOLIKO JE MOĆAN THAAD

THAAD je odbrambeni sistem protiv balističkih raketa dizajniran za obaranje balističkih projektila u srednjoj i završnoj fazi (spuštanje ili ponovni ulazak) presretanjem pristupom hit-to-kill (direktnim pogodotkom).

THAAD baterija se sastoji od snažnog radarskog sistema, komponente za kontrolu vatre i komunikacije i šest lansera postavljenih na kamion, svaki sa osam presretača. Komplikovan sistem, THAAD zahteva najmanje 95-100 članova posade za rad.

-Ovo nije prvi put da Sjedinjene Države postavljaju THAAD bateriju u region. Predsednik je naredio vojsci da rasporedi THAAD bateriju na Bliskom istoku prošle godine nakon napada 7. oktobra da bi odbranila američke trupe i interese u regionu. Sjedinjene Države su ranije rasporedile THAAD bateriju u Izrael 2019. godine za obuku i integrisanu vežbu protivvazdušne odbrane“, navodi Ministarstvo odbrane SAD.

Kada je THAAD raspoređen u Izrael na vojnu integrisanu vežbu protivvazdušne odbrane, izraelski premijer Netanjahu je pohvalio raspoređivanje THAAD-a, navodeći da je to ojačalo vojne veze Izraela sa Sjedinjenim Državama i učinilo Izrael „još jačim da se nosi sa bliskim i udaljenim pretnjama iz celog sveta. Bliski istok.”

Sa skoro savršenim uspehom u testiranju, odbrambeni sistem THAAD je jedan od najmoćnijih protivraketnih sistema u arsenalu američke vojske. Može da presreće balističke rakete na dometima od 150 do 200 kilometara.

THAAD je jedini protivraketni odbrambeni sistem u Sjedinjenim Državama koji može da angažuje i uništi balističke rakete kratkog, srednjeg i srednjeg dometa tokom njihove krajnje faze leta ili prilikom putanje ka cilju koristeći kombinaciju sofisticiranih radarskih sistema i presretača.

Pošto su THAAD presretači kinetički, oni eliminišu mete sudarajući se sa njima umesto da detoniraju u blizini dolazeće bojeve glave.

Projekat raketne pretnje u Centru za strateške i međunarodne studije navodi da tokom testiranja proizvodni modeli sistema THAAD nikada nisu uspeli da presretnu nadolazeće ciljeve.

Američki protivnici strahuju od sistema, što pokazuje rusko upozorenje SAD da ne daju Ukrajini odbrambeni sistem protivraketne odbrane THAAD. Kina je takođe pokrenula žestoku kampanju protiv raspoređivanja THAAD-a u Južnoj Koreji.

eurasiantimes.com/Sakshi Tivari

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RAFIN POSLEDNJI PLES: Evo koje bogatstvo treba da izdvojite ako želite da gledate Nadala poslednji put