RUSKA “ISPALI I ZABORAVI” RAKETA: "Izdeljije 305" projektil otporan na ometanje (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

17. 10. 2024. u 22:59

VODEĆA kompanija ruske odbrambene industrije "Rosteh" objavila je snimak Ministarstva odbrane Ruske Federacije na kom je prikazano dejstvo helikoptera Mi-28NM, koji je ka neprijateljskom cilju lansirao "laku višenamensku vođenu raketu" – LMUR, poznatu i kao "izdeljije 305", odnosno H-39.

РУСКА “ИСПАЛИ И ЗАБОРАВИ” РАКЕТА: Издељије 305 пројектил отпоран на ометање (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Iz "Rosteha" podsećaju da je u pitanju raketa integrisana u arsenal naoružanja helikoptera Ka-52 i Mi-28NM, a vredi podsetiti da se ona može lansirati i sa pojedinih verzija helikoptera Mi-8, sa kojih su izvršena i prva probna lansiranja.

Kako se navodi, "izdeljije 305" obezbeđuje visoku preciznost pri gađanju neprijateljskih ciljeva, bez obzira na njihovu lokaciju u dometu dejstva rakete, a odstupanje od cilja je manje od dva metra.

Prema navodima vodeće ruske odbrambene kompanije, LMUR može raditi u nekoliko režima navođenja:

– "Ispali i zaboravi": u ovom režimu cilj se "zaključava" još dok se raketa nalazi na lanseru, tj. na helikopteru, a nakon lansiranja LMUR se u potpunosti oslanja na satelitsku navigaciju i glavu za samonavođenje.

– Režim daljinske kontrole: lansiranje se vrši na osnovu dobijenih koordinata, a raketa se u početku oslanja na inercijalnu navigaciju. Prilikom približavanja cilju, aktivira se glava za samonavođenje sa koje se, u realnom vremenu, prenosi slika u kokpit helikoptera, odakle operater identifikuje cilj i usmerava projektil na njega.

– Lansiranje na osnovu približnih koordinata: operater lansira raketu na osnovu približnih koordinata cilja, a nekoliko kilometara pre dolaska do potencijalne lokacije mete, aktivira se glava za samonavođenje koja prenosi sliku u realnom vremenu. Operater potom identifikuje određeni cilj, raketa ga sama zaključava i pogađa.

-Raketa "izdeljije 305" se pokazala kao jedno od najuspešnijih univerzalnih tipova vođenog naoružanja za armijsku avijaciju u zoni SVO. Raketa kombinuje snajpersku preciznost i fleksibilnost upotrebe, kao i moćnu bojevu glavu. Ovo omogućava uništavanje širokog spektra ciljeva – oklopnih vozila, različitih objekata, bunkera i plovila. Jedna od bitnih karakteristika rakete je visok stepen zaštite od ometanja i elektronskog ratovanja. Do danas u borbenim uslovima nije bilo slučajeva ometanja upravljačkog kanala LMUR-a tokom borbenih dejstava u Ukrajini, dodaju iz "Rosteha".

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ONI SU OTROVANI: Otac Saleta i Dejana Matića prvi put govorio o tome kako su izgubili vid