uživoRAT U UKRAJINI: Selidovo u operativnom okruženju; Čekali Iskander, našao ih lancet – uništen IRIS-T; MO Rusije - Oboren MiG-29 (VIDEO)

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

25. 10. 2024. u 06:53 >> 17:35

RAT u Ukrajini ušao je u 975. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Селидово у оперативном окружењу; Чекали Искандер, нашао их ланцет – уништен ИРИС-Т; МО Русије - Оборен МиГ-29 (ВИДЕО)

Foto MO Rusije

 

Čekali Iskander, našao ih lancet – uništen IRIS-T

Ruska vojska izvela je još jedan precizni udar dronom Lancet po lanseru protivvazdušnog raketnog sistema srednjeg dometa IRIS-T, koji su Oružane snage Ukrajine sakrile u Dnjepropetrovskoj oblasti.

Na internetu se pojavio snimak uništavanja nemačke tehnike u oblasti Velike Kostromke, gde vidimo kako precizni udar uništava PVO NATO-a duboko u ukrajinskom zadnjem delu.

Na snimku koji je napravio izviđački dron, možete videti kamufliranu zemlja-vazduh instalaciju, kao i udar Lanceta. Pre toga, ukrajinska posada je nekoliko puta menjala položaj, verovatno u isčekivanju napada od strane raketnog sistema Iskander.

Ukrajinska SBU privela 19 ljudi

Služba bezbednosti Ukrajine i Nacionalna policija razotkrili su 19 administratora i pretplatnika Telegram kanala koji su pokušali da ometaju mobilizaciju i objavili lokacije Oružanih snaga Ukrajine, saopštila je SBU.

Foto: Služba bezpeki Ukraїni

Selidovo u operativnom okruženju (MAPA)

Velike snage „Hrabrih“ uletele su u Višnjevo, oko Selidova! Situacija za ukrajinske oružane snage postala je kritična

Pored juriša na Selidovo, grupa trupa „Centar“ izvodi bočni manevar koji preti da opkoli snage Oružanih snaga Ukrajine u strateški važnom gradu u pravcu Pokrovskog. Glavni put snabdevanja Selidovog garnizona Oružanih snaga Ukrajine prolazio je kroz Višnjevoje, koje je sada potpuno odsečeno.

-Rusi su se probili do Višnjevog (kod Selidova), situacija je kritična, izveštava čuveni militant Oružanih snaga Ukrajine Stanislav Osman.


-Tamo je pakleno mnogo Rusa... i premalo naših. Ovo (ofanziva Oružanih snaga Rusije) liči na jato miševa koji trče ka žitu i jednu mačku koja ne razume šta da se radi.

 

Zelenski neće da vidi Gutereša

Vladimir Zelenski otkazao je posetu generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša Ukrajini zbog njegove posete Rusiji i učešća u Samitu BRIKS-a u Kazanju, pišu zapadni mediji pozivajući se na visokorangirani izvor u Kijevu.


Izveštaj MO o situaciji u Kurskoj oblasti: VSU izgubio više od 300 vojnika za dan, odbijeno 5 kontranapada

Grupa "Sever" je u poslednja 24 sata odbila pet ukrajinskih kontranapada i nastavila ofanzivu u Kurskoj oblasti, sprečen je i pokušaj ukrajinskih jedinica da prodru na rusku teritoriju;

Ukrajinska vojska je za poslednja 24 sata na kurskom pravcu izgubila više od 300 vojnika.

Snage Kijeva su ukupno u borbama u Kurskoj oblasti izgubile više od 26.550 vojnika

Ruska avijacija i artiljerija su za dan nanele poraz snagama 15 ukrajinskih brigada u 21 rejonu Kurske oblasti.


Nedeljni izveštaj MO Rusije: Oboren MiG-29, VSU izgubio više od 15.000 vojnika, zauzeto više mesta na raznim delovima fronta


Ruska vojska je oslobodila četiri naselja u DNR – Novosadovo, Zorjano, Serebrjanka i Nikolajevka;

Ruska avijacija oborila je avion MiG-29 ukrajinske vojske;

Ukrajinska vojska je na svim pravcima izgubila više od 15.600 vojnika;

Ukrajinska vojska je izgubila do 3.180 vojnika u zoni odgovornosti grupe „Zapad“, odbijeno je 20 kontranapada ukrajinske vojske;

Grupa „Sever“ likvidirala je više od 2.720 ukrajinskih vojnika i uništila 74 oklopnih vozila ukrajinskih snaga;

Grupa „Centar“ likvidirala je do 3.130 ukrajinskih vojnika i uništila četiri borbena vozila pešadije „bredli“;

Grupa „Jug“ likvidirala je više od 5.410 ukrajinskih vojnika i uništila jedan tenk, a takođe i odbila 11 kontranapada ukrajinskih snaga;

Ukrajinska vojska je izgubila do 440 vojnika u zoni odgovornosti grupe „Dnjepar“ i sedam skladišta municije;

Ukrajinska vojska je izgubila do 750 vojnika u zoni odgovornosti grupe „Istok“;

Ruski PVO sistemi oborili tri aviobombe „hamer“ i 521 bespilotnu letelicu;

Ruska vojska izvela je 42 grupna udara visokopreciznim oružjem i dronovima na objekte ukrajinskog vojno-industrijskog kompleksa i energetske objekte;
Predalo se 55 ukrajinskih vojnika, uključujući 39 u Kurskoj oblasti.

Obuka VSU, ali bez bojeve municije

Ukrajinski vojni zarobljenik Vladimir Gračov ispričao je za Sputnjik da mobilisanim ukrajinskim vojnicima tokom obuke pokazivali kako se koristi američki ručni bacač granata SMAW, ali im nisu dali da iz njih pucaju.

-U Žitomirskoj oblasti, u šumi, samo bez raketa, samo kako se koristi, naveo je on.
Kako je dodao, ovaj bacač raketa je jedino strano oružje koje je video za godinu dana.
 

 

 

Peskov demantovao informacije o kontaktima Putina i Maska

Portparol ruskog predsedništva Dmitrij Peskov izjavio je danas da su neistinite informacije koje je preneo Volstrit džornal o kontaktima Vladimira Putina i američkog biznismena Ilona Maska.

"Ne, sve su to neistinite, apsolutno lažne informacije koje su objavljene u Volstrit džornalu", rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje novinara da li je Putin imao kontakt sa Maskom posle 2021. godine.

Povodom izjave lidera Turske Redžepa Tajipa Erdogana da je tokom pregovora sa Putinom u Kazanju uvideo želju ruskog lidera za prekid vatre u Ukrajini, Peskov je naglasio da Rusija nastavlja operaciju u Ukrajini kako bi ispunila svoje zadatke i ostvarila svoje ciljeve.

- Putin je angažovan u nastavku specijalne vojne operacije kako bi se dostigao postavljeni cilj i izvršio zadatak. On ostaje otvoren za postizanje svojih ciljeva kroz pregovore -  rekao je Peskov novinarima na pitanje o značenju Erdoganovih reči.

(RIA Novosti, Tanjug)

 

Zelenski tvrdi: Rusija uvodi vojnike Severne Koreje u borbu

Rusija će 27-28. oktobra koristiti prvu severnokorejsku vojsku u borbenim zonama, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski po izveštaju vrhovnog komandanta Oružanih snaga Oleksandra Sirskog.

- Prema obaveštajnim informacijama, Rusija će već 27-28. oktobra upotrebiti prvu severnokorejsku vojsku u zonama borbenih dejstava. Ovo je očigledan korak eskalacije Rusije, koji je značajan, za razliku od svih dezinformacija koje su se čule. Mnogo toga u Kazanju ovih dana može jasno da se vidi, šta Rusija zaista želi, i zato je potrebna principijelna i snažna reakcija svetskih lidera - ukazao je Zelenski.

Ističe da se sa stvarnom umešanošću Severne Koreje u neprijateljstva ne treba suočiti zatvorenih očiju i zbunjenih komentara, već s opipljivim pritiskom i na Moskvu i na Pjongjang radi poštovanja Povelje UN i kažnjavanja za eskalaciju.

(Unijan)

 

Putin: Spremni smo na razumne kompromise

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je da će se upoznati sa materijalima o ukrajinskom pitanju koje je Turska predala na samitu BRIKS-a u Kazanju.

Istovremeno, kako je istakao šef države, Ruska Federacija neće praviti nikakve ustupke po pitanju ukrajinskog poravnanja, neće biti razmene. Međutim, prema Putinovim rečima, Rusija je spremna na razumne kompromise.

(Izvestija)

 

Poleteo "mig 31k" - cela Ukrajina raketna opasnost

Širom Ukrajine proglašena je vazdušna uzbuna zbog poletanja "miga 31k" u Rusiji, izvestilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine na Telegramu.

"Poletanje `miga 31k` sa aerodroma Savaslejka! Raketna opasnost po celoj teritoriji Ukrajine!", navodi se u poruci.

(Ukrinform, Ukrajinska pravda)

 

Volstrit džornal: Mask redovno komunicira s Putinom

Američki milijarder Elon Mask je u kontaktu je sa ruskim vladarom Vladimirom Putinom od kraja 2022. godine, saznaje Volstrit džornal, prenose mediji.

Njihovi razgovori, koje su potvrdili sadašnji i bivši zvaničnici iz SAD, Evrope i Rusije, tiču se ličnih i poslovnih stvari, kao i geopolitičkih pitanja.

U članku u kojem se citiraju dve osobe koje su upoznate sa tim pitanjem navedeno je da je Putin u jednom trenutku zatražio od Maska da se suzdrži od aktiviranja satelitske internetske usluge Starlink na Tajvanu, kao uslugu kineskom predsedniku Si Đinpingu.

Mask je ove godine postao ključni pristalica predizborne kampanje republikanskog predsedničkog kandidata SAD Donalda Trampa i mogao bi da ima ulogu u Trampovoj administraciji ukoliko pobedi na izborima. List je preneo da bi Maskov dijalog s Putinom mogao da signalizira moguće ponovno angažovanje Trampa u vezi s pregovorima o kritičnim pitanjima, poput rata u Ukrajini.

Kako je navedeno, takvi kontakti u administraciji trenutnog predsednika Džozefa Bajdena izazivaju zabrinutost za nacionalnu bezbednost s obzirom na Putinovu poziciju kao jednog od glavnih američkih suparnika.

Mask je takođe uspostavio snažne poslovne veze s američkim vojnim i obaveštajnim agencijama, što mu daje uvid u neke od najosetljivijih američkih svemirskih programa, navedeno je.

List navodi da se čini da su Maskovi kontakti s Kremljom strogo čuvana tajna unutar vlade, a nekoliko zvaničnika Bele kuće izjavilo je da nisu znali za njih. 

Mask nije odgovorio na zahteve za komentar.

(WSJ, Tanjug)

Foto: EPA

 

 

Ministar odbrane: Britanske snage nisu spremne za rat

Britanski ministar odbrane Džon Hili priznao je da oružane snage kraljevstva nisu spremne za rat, navodi Dejli telegraf.

Hili je rekao da je vojska bila "smanjivana" i "nedovoljno finansirana" pod prošlom vladom do te mere da ne bi mogla da odvrati neprijatelja ako bi danas izbio rat.

"Velika Britanija je, kao i niz drugih zemalja, u suštini postala veoma vešta i spremna da vodi vojne operacije. Ono što nismo bili spremni je da se borimo. Ako nismo spremni da se borimo, onda nismo u stanju da vršimo odvraćanje", precizirao je ministar odbrane.

Hili je dodao da te izjave leže u osnovi logike NATO-a. Prema politici Severnoatlantske alijanse, London mora da zaštiti ostale članice bloka, kao i da bude efikasan u odvraćanju moguće agresije.

(Telegraph)

 

Treća vojna zima, hoće li Ukrajina imati gas i struju

U Ukrajini postepeno počinje grejna sezona. Od 14. oktobra na grejanje su priključeni društveni objekti, poput bolnica i škola, jer prema propisima temperatura u takvim zgradama ne bi trebalo da bude niža od 16 stepeni.

Gradovi planiraju uskoro stambeno priključenje, a iz resornog ministarstva saopšteno je da su energenti obezbedili blagovremeno sprovođenje planiranih radova na pripremi zime. 

Pre početka grejne sezone, ukrajinski energetičari su akumulirali dovoljne rezerve goriva i maziva, saopštio je zamenik ministra energetike Nikola Kolisnik.

"Danas se rezerve formiraju na odgovarajućem nivou, koje pomažu u balansiranju energetskog sistema“, rekao je Kolisnik.

Napomenuo je da je u Ukrajinu dovezen veliki broj agregata koji rade na benzin, dizel gorivo i gas.

"Za sve ove grupe potrošača danas je formiran dovoljan nivo rezervi da cene ne osciliraju tokom zime i videli smo jasno poverenje u mogućnost stabilne grejne sezone“, dodao je zamenik ministra.

Međutim, načelnik Zaporoške oblasne vojne uprave upozorava da bi stanovnici te oblasti trebalo da se pripreme za najgori scenario – da zimi uopšte ne bude struje.

"Ukrenergo" napominje da se elektroenergetski sistem i dalje oporavlja nakon masovnih ruskih napada, a u večernjim satima postoji nedostatak struje.

(Ukrinform, Unijan)

 

Udar dronovima na Kijev, oboreno deset letelica

Rusija je u dva talasa napala bespilotnim letelicama tokom noći Kijev, što je 15. vazdušni udar na ukrajinsku prestonicu ovog meseca, saopštile su gradske vlasti.

Tokom napada, koji je trajao oko četiri sata, oboreno je oko deset dronova, objavio je na Telegramu načelnik vojne administracije Sergej Popko.

(Reuters)

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije/Printscreen

 

 

Sedam ukrajinskih dronova uništeno iznad Rusije

Snage PVO su tokom noći uništile i presrele sedam ukrajinskih dronova i jedan mali balon iznad ruske teritorije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Dežurni PVO sistemi presreli su i uništili tri ukrajinske bespilotne letelice iznad Azovskog mora, tri bespilotne letelice iznad teritorije Belgorodske oblasti, jednu bespilotnu letelicu iznad teritorije Brjanske oblasti i jedan mali balon uništen iznad teritorije Rostovske oblasti", navodi Ministarstvo.

(Izvestija)

 

Putin: Nema smisla pretiti Rusiji, ne sećam se takvog razgovora s Trampom

Nema smisla pretiti Rusiji, to je samo osnažuje, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na konferenciji za novinare posle samita BRIKS-a u Kazanju.

Putin je tako odgovorio novinaru na pitanje o izjavi američkog republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa da mu je pretio udarom na Moskvu.

"Nema smisla pretiti Rusiji, jer nas to samo osnažuje. Ali ne sećam se takvog razgovora sa gospodinom Trampom", rekao je šef države.

Napomenuo je da su SAD u akutnoj fazi predizborne kampanje, pa takve izjave ne treba shvatati ozbiljno.

Ranije, 21. oktobra, Tramp je u intervjuu za Volstrit džornal rekao da je pretio ruskom predsedniku snažnim udarcem Moskvi. On nije precizirao pod kojim okolnostima i kada je došlo do ovog razgovora sa ruskim liderom.

Tramp je istovremeno naglasio da ima odlične odnose sa ruskim predsednikom.

 

Mročko: Granatiran centar Hersona

Dve osobe su ranjene u ruskom granatiranju centra Hersona objavio je načelnik gradske vojne uprave Roman Mročko.

(Ukrinform)

 

Pogođena je lučka oblast odeskog grada Belgorod-Dnjestrovskog

Udar je izveden na lučkom području grada Belgorod-Dnjestrovskog u Odeskoj oblasti Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog proruskog otpora Sergej Lebedev.

- Neidentifikovano čudo je upravo sletelo u Belgorod-Dnjestrovski, u oblasti luke -  rekao je Lebedev.

Prema rečima Lebedeva, eksplozija od udara osetila se u centru grada.

Lukašenko: Kolaps Ukrajine je kolaps celog kolektivnog Zapada

 

Neuspeh Ukrajine u sukobu sa Rusijom biće neizbežna završnica kolektivnog Zapada, rekao je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko u intervjuu za Izvestija. On je objasnio da je razlog tome besomučno uključivanje zemalja u sukob kroz nabavku oružja i finansijsko sponzorstvo.

- S moje tačke gledišta, šta se dešava: ako smo ranije govorili da je mir u Ukrajini moguć uz saglasnost Sjedinjenih Država i Evrope, kolektivnog Zapada, Anglosaksonaca, sada žele mir više od Volođe Zelenskog - rekao je on.

Lukašenko je dodao da tim putem ne idu ni Anglosaksonci ni kolektivni Zapad, ali oni vide i procenjuju situaciju na frontu.

- I oni to cene, a ne kao Volođa Zelenski, oni shvataju da može doći do kolapsa Ukrajine, a kolaps je celog kolektivnog Zapada, jer su se umešali u ovaj rat -  rekao je beloruski lider, prenela je RIA.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HRVATI BESNI NA SRPSKOG TV KOMENTATORA: Nisu mogli da veruju šta slušaju dok Dinamo Zagreb igra Ligu šampiona (VIDEO)