TRUDOU DAT ROK DO PONEDELJKA: Kanadski premijer sve nepopularniji

I.S.

25. 10. 2024. u 18:30

VIŠE od 20 poslanika Liberalne partije Kanade, na čijem je čelu već devet godina premijer ove zemlje Džastin Trudo, napisalo je pismo u kom od njega traže da podnese ostavku, ili da se suoči sa "posledicama".

ТРУДОУ ДАТ РОК ДО ПОНЕДЕЉКА: Канадски премијер све непопуларнији

Tanjug

Poslanici su Trudou dali rok do 28. oktobra da donese odluku. "Ono što je najbolje za našu stranku je promena rukovodstva", rekao je Vejn Long, poslanik liberala.

Trudo, koji je više puta rekao da planira da predvodi stranku na sledećim izborima dogodine, poručuje da je "partija jaka i ujedinjena".

Premijerova popularnost je opala, objavio je Si-Bi-Si, koji pokazuje da konzervativci imaju prednost od 19 poena u odnosu na vladajuće liberale. Uprkos tome što 24 glasa čine samo šestinu poslaničke grupe od 152 poslanika, a potpisnici pisma "ne žele da se otkriju", pismo je "udarac za premijera koji je već zaostajao u anketama, a istovremeno se suočava sa izazovom osvajanja četvrtog mandata."

Trudoove poslednje četiri godine na čelu vlade bile su poremećene pandemijom Kovida-19 i ekonomskim problemima. Inflacija i više kamatne stope, umanjile su kupovnu moć Kanađana od 2022. godine, posebno za domaćinstva sa nižim prihodima, navodi se u izveštaju parlamenta objavljenom ranije ovog meseca. Njegova nepopularnost, posledica je diplomatskog spora sa Indijom zbog navodnog ciljanja separatista sika, na kanadskom tlu. Siki, kojih po poslednjem popisu u Kanadi ima oko 700.000, čine značajan glasački blok.

Po izveštaju Politika, lider Konzervativne stranke Pjer Poljevr, koji se smatra najvećim Trudoovim rivalom, već više od godinu, ubedljivo vodi u svim istraživanjima javnog mnjenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EVO KOLIKO JE TEŽAK MESI: Zarađuje više od svih profesionalnih fudbalera, otkriveno o kojoj se sumi radi