PUTIN I MASK U REDOVNOM KONTAKTU OD 2022? Hitno se oglasio Kremlj

Novosti online

25. 10. 2024. u 17:02

MILIJARDER Ilon Mask u redovnom je kontaktu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom od kraja 2022. godine, navodi se u izveštaju Volstrit žurnal, a prenosi Politiko. Prema obaveštajnim izvorima lista, Mask i Putin su nastavili razgovore i ove godine, dok je Mask pojačao kritike američke vojne podrške Ukrajini i aktivno se uključio u izbornu kampanju republikanskog kandidata i bivšeg predsednika Donalda Trampa

ПУТИН И МАСК У РЕДОВНОМ КОНТАКТУ ОД 2022? Хитно се огласио Кремљ

Foto: Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP>/Hannibal Hanschke/Pool Photo via AP, File

Putin je jednom prilikom zatražio od Trampa da izbegne aktiviranje svoje satelitske internet usluge Starlink iznad Tajvana, kao uslugu kineskom predsedniku Si Đinpingu, rekle su dve osobe upućene u zahtev.

Vest o kontaktu Maska i Putina odjeknula je u kritičnom trenutku predizborne kampanje u SAD, navodi Politiko.

Maskov uticaj seže dalje od politike, preko njegove platforme Iks i tehnološke kompanije SpejsIks, preko koje ima i velike ugovore s vladom i odobrenje visokog nivoa za poverljive informacije u SAD.

Mask je Ukrajini dao pristup Starlinku nakon što je Putin pokrenuo invaziju na tu zemlju u februaru 2022, ali su odnosi sa ukrajinskim vlastima zahladneli tokom rata pa je milijarder čak ograničio ukrajinsku vojsku u korišćenju internet servisa za kontrolu dronova.

U oktobru 2022, Mask je počeo da tvituje stavova Kremlja o ratu, a početkom 2024. godine u izveštajima ukrajinske vojne obaveštajne službe pisalo je da je Maskovu satelitsku uslugu koristila ruska vojska na ukrajinskom frontu.

Foto: Tanjug

Prema rečima Putinovog portparola Dmitrija Peskova, jedina komunikacija Kremlja sa Maskom bio je telefonski razgovor u kojem su on i Putin razgovarali o „svemiru, kao i o sadašnjim i budućim tehnologijama“.

Čini se da je saznanje o kontaktima Maska u Kremlju strogo čuvana tajna u američkoj administraciji, piše Volstrit žurnal, a nekoliko zvaničnika Bele kuće je reklo da nisu upoznati da ih je bilo.

Mask nije odgovorio na izveštaje, a nije odgovorio ni na zahtev Vol strit džornala za komentar.

Peskov demantovao informacije o kontaktima Putina i Maska

Portparol ruskog predsedništva Dmitrij Peskov izjavio je danas da su neistinite informacije koje je preneo Vol strit džornal o kontaktima Vladimira Putina i američkog biznismena Ilona Maska.

- Ne, sve su to neistinite, apsolutno lažne informacije koje su objavljene u Volstrit džornalu - rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje novinara da li je Putin imao kontakt sa Maskom posle 2021.

Na pitanje da prokomentariše pisanje američkog lista da je Rusija prenela satelitske podatke jemenskim pobunjenicima, što im je omogućilo da pokrenu raketne napade na zapadne brodove u Crvenom moru, Peskov je naveo da nije pročitao taj članak i da je u američkim medijima izneto „mnogo laži o Kremlju”, prenosi RIA Novosti.

Foto: EPA

- Nažalost, i u ovom članku i u drugim američkim izdanjima u poslednje vreme ima toliko neistina da nemamo običaj da ove časopise prvo čitamo uz kafu, jer ih više ne doživljavamo kao kredibilne novine koje govore samo istinu - rekao je Peskov.

 Povodom izjave lidera Turske Redžepa Tajipa Erdogana da je tokom pregovora sa Putinom u Kazanju uvideo želju ruskog lidera za prekid vatre u Ukrajini, Peskov je naglasio da Rusija nastavlja operaciju u Ukrajini kako bi ispunila svoje zadatke i ostvarila svoje ciljeve.

- Putin je angažovan u nastavku specijalne vojne operacije kako bi se dostigao postavljeni cilj i izvršio zadatak. On ostaje otvoren za postizanje svojih ciljeva kroz pregovore - rekao je Peskov novinarima na pitanje o značenju Erdoganovih reči.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UŠLA U SOBU I VIDELA GA SA DRUGOM: Cakana nikada neće zaboraviti kako se tada osećala