POČELA OSVETA IZRAELA: Vazdušni napadi na vojne ciljeve u Iranu i Siriji, eksplozije kod Teherana (VIDEO)

Novosti online

26. 10. 2024. u 03:19

VOJSKA Izraela pokrenula je večeras vazdušni napad na Iran kao odgovor na 200 balističkih raketa koje je Teheran lansirao na Izrael pre četiri nedelje.

ПОЧЕЛА ОСВЕТА ИЗРАЕЛА: Ваздушни напади на војне циљеве у Ирану и Сирији, експлозије код Техерана (ВИДЕО)

Novosti

U saopštenju IDF navodi da izvodi "precizne udare" na iranske vojne ciljeve, kao odgovor na "mesečne kontinuirane napade režima u Iranu na Državu Izrael".

- Režim u Iranu i njegovi zastupnici u regionu nemilosrdno napadaju Izrael od 7. oktobra – na sedam frontova – uključujući direktne napade sa iranskog tla - kaže vojska.

- Kao i svaka druga suverena država na svetu, država Izrael ima pravo i dužnost da odgovori - navodi se u saopštenju.

IDF kaže da su njene „odbrambene i ofanzivne sposobnosti u potpunosti mobilisane“ i da će „učiniti sve što je potrebno da odbrani Državu Izrael i narod Izraela“.

Jedan stanovnik Teherana izjavio je da je najmanje sedam eksplozija odjeknulo u prestonici Irana i njegovim predgrađima.

Agencija AP javlja da je ova osoba govorila pod uslovom anonimnosti u strahu od posledica.

Iranska državna televizija u Teheranu je izvestila o eksplozijama i navela da su neke od detonacija posledica dejstva protivvazdušne odbrane u okolini grada.

Iranska novinska agencija kaže da su izraelski napadi gađali nekoliko vojnih baza u blizini Teherana.

Neimenovani američki zvaničnik izjavio je da SAD nisu učestvovale u izraelskoj vojnoj operaciji protiv meta u Iranu. Rojters je takođe citirao izvor iz Bele kuće koji je rekao da se podrazumeva da Izrael sprovodi napade protiv vojnih ciljeva "kao ispoljavanje samoodbrane".

Izraelske uzvratne mete Iranu ne uključuju energetsku infrastrukturu, rekao je izraelski vojni izvor za CNN.

Izvor je rekao da je napad na Iran u subotu bio 100% izraelski, ali i dalje postoji „duboka saradnja“ sa Sjedinjenim Državama, uključujući i protivvazdušnu odbranu.

Iran je zatvorio svoj vazdušni prostor, prema zvaničnom obaveštenju koje je izdala njegova uprava za civilno vazduhoplovstvo.

Sirijska državna novinska agencija SANA izveštava da je Izrael napao nekoliko vojnih lokacija u južnoj i centralnoj Siriji oko 2 sata ujutro.

Udari su usledili istovremeno kada je Izrael započeo napade na Iran.

Izrael ne udara na iranska nuklearna postrojenja ili naftna polja i fokusira se na vojne ciljeve, rekao je neimenovani izraelski zvaničnik, prenosi NBC.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PRVA VELIKA ODLUKA U PARTIZANU: Otpušten Ivica Iliev