“DANI POKAJANJA” UZDRMALI BLISKI ISTOK: Zašto je Izraelski napad na Iran bio manjeg obima?

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

26. 10. 2024. u 17:00

IZRAEL je rano jutros izvršio napad na Iran, a najviše eksplozija zabeleženo je u Teheranu.

“ДАНИ ПОКАЈАЊА” УЗДРМАЛИ БЛИСКИ ИСТОК: Зашто је Израелски напад на Иран био мањег обима?

Foto: Profimedia/Ilustracija

Kako je javila iranska novinska agencija, stanje u Teheranu je normalno, a eksplozije koje su odjeknule su rezultat dejstva protivvazduhoplovne odbrane. Prema saopštenju iranske PVO, u napadu su gađani vojni ciljevi u provincijama Teheran, Kuzestan i Ilam.

Istovremeno, izraelska vojska navela je da su ciljevi napada koji je protekle noći izvedeni na Iran, u okviru vojne operacije pod šifrovanim nazivom "Dani pokajanja", uspešno postignuti.

Napadi su bili usmereni na iranske lokacije za proizvodnju projektila i baterije PVO, kao odgovor na direktne napade Irana izvedene na Izrael ranije ovog meseca i u aprilu, kao i na kontinuirane napade njegovih proksija širom Bliskog istoka, prenosi Tajms of Izrael.

Prema nezvaničnim informacijama, u napadu je učestvovalo oko 100 aviona, uključujući i najsavremenije višenamenske borbene avione pete generacije u operativnoj upotrebi izraelske vojske - F-35I.

Foto: AP

Međutim, kako se može videti na video snimcima objavljenim na društvenim mrežama, sasvim je izvesno da je u pitanju bio napad manjeg obima, a prema pisanju pojedinih Telegram kanala specijalizovanih za dešavanja na Bliskom istoku, "lokalno stanovništvo jeste čulo eksplozije, ali nisu primećeni znaci oštećenja ili eksplozija na zemlji".

Ove tvrdnje poklapaju se sa saopštenjem iranske vojske i medija u kojima se navodi da je većina raketa presretnuta u vazduhu, ali i sa izrazito malim brojem fotografija i snimaka većih eksplozija na iranskoj teritoriji.

Stoga se može postaviti pitanje zbog čega je izraelski napad iz ostvario ovako loše rezultate, kao i da li je ovaj udar malih razmera jedini vid odmazde za prethodne napade Irana?

Kako prenosi portal "Militari voč", postoje tri mogućnosti koje bi mogle objasniti zbog čega Tel Aviv nije naneo snažan udarac Teheranu.

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije/Jutjub/Florin Mocanu

Prva opcija je da je napad imao za cilj da testira iransku PVO, potencijalno u okviru pripreme za napad većeg obima u budućnosti, tokom kojeg će izraelska komanda biti bolje upoznata sa iranskom odbranom. Takav test bi takođe mogao da skrene pažnju iranskih snaga ka Teheranu, što bi moglo da bude od koristi ako primarni cilj Izraela bude u nekom drugom delu Irana.

Druga opcija je da su komanda i piloti izraelskog vazduhoplovstva primetili da je iranska PVO presrela gotovo sve projektile u prvom talasu, što ih je navelo da odustanu od daljih napada, zbog pretpostavke da bi i oni bili neefikasni.

Treća opcija je da je udar bio zamišljen kao demonstracija odlučnosti prvenstveno za domaću publiku u Izraelu. S obzirom da je Iran obećao da će uzvratiti oštro i u neviđenim razmerama na bilo koji izraelski napad, Teheran bi potencijalno mogao da zanemari napad veoma malog obima, dok bi izraelskim liderima omogućio da održe kredibilitet u zemlji i udovolje domaćim pozivima na odmazdu, dok bi u isto vreme izbegao eskalaciju.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EVO KOLIKO JE TEŽAK MESI: Zarađuje više od svih profesionalnih fudbalera, otkriveno o kojoj se sumi radi