"UPRKOS POKUŠAJIMA MEŠANJA...": Sijarto izneo stav o rezultatima izbora u Gruziji

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

27. 10. 2024. u 17:17

ŠEF mađarske diplomatije Peter Sijarto čestitao je vladajućoj partiji Gruzije, Gruzijski san, pobedu na parlamentarnim izborima, rekavši da je ta stranka ostvarila pobedu uprkos pokušajima mešanja.

УПРКОС ПОКУШАЈИМА МЕШАЊА...: Сијарто изнео став о резултатима избора у Грузији

Foto: Profimedia/Shutterstock/Ilustracija

- Uprkos pokušajima mešanja, narod Gruzije je izrazio svoju volju, a patriotska i proporodična vladajuća stranka ostvarila je ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima u zemlji -  rekao je on nakon objave rezultata juče održanih izbora.

Sijarto je istakao da će Mađarska, u ostatku perioda predsedavanja EU, ali i posle okončanja mandata u januaru, nastaviti da pruža podršku Tbilisiju na putu ka evrointegracijama, prenosi MTI.

Predsednik gruzijske Centralne izborne komisije Giorgi Kalandaršvili saopštio je danas da je vladajuća partija u toj zemlji Gruzijski san osvojila 54,08 odsto birača na parlamentarnim izborima.

Prema njegovim rečima, obrađeno su podaci sa 3.100 biračkih mesta od ukupno 3.111.

- Preostalih nekoliko biračkih mesta nalazi se u inostranstvu, a informacije će se ažurirati kako podaci budu bili dostupni - rekao je Kalandarišvili, prenosi ruski Interfaks.

On je istakao da su pored Gruzijskog sna cenzus prešle Koalicija za promene sa osvojenih 10,92 odsto glasova, Ujedinjeni nacionalni pokret sa 10,12 odsto, Jaka Gruzija sa 8,72 odsto i Za Gruziju sa 7,76 odsto osvojenih glasova.

Lider stranke Gruzijski san Mamuka Mdinaradže, rekao je da je ta partija osvojila parlamentarnu većinu, dobivši oko 90 mandata.

Opoziciona Koalicija za promene saopštila je u subotu uveče da neće priznati rezultate izbora i najavila proteste.

Vladajući Gruzijski san se zalaže za bolje odnose sa Ruskom Federacijom, dok su četiri najveće opozicione partije proevropski orijentisane.

Kako navodi ruska agencija, te četiri partije moći će da formiraju vladu ukoliko zajedno osvoje više od 50 odsto glasova.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKUP GREH MU DOŠAO GLAVE: Evroliga donela odluku o Boltauzeru (VIDEO)