OBIČAJ SA KOSOVA I METOHIJE: Barenica sa suvim mesom za srpsku Novu godinu (FOTO)
Barenica sa suvim mesom je tradicionalni specijalitet sa Kosova i Metohije. Iako je recept vrlo jednostavan, svaka domaćica ima nešto od svoje mame ili bake što njenu barenicu koja se tradicionalno doručkuje prvog dana srpske Nove godine čini posebnom.

Foto: Vesna Lazić
Domaćica iz ovog kraja Vesna Lazić, iako više ne živi na Kosovu i Metohiji, kaže da ne odustaje od ove tradicije i da vrlo često 14. januara barenica bude umesto doručka ručak jer tada se porodica okupi za trpezom.
Foto: Vesna Lazić
U nekim domaćinstvima stavlja se i po jedan novčić za svu decu u porodici, dok u drugim važi verovanje da je dovoljan jedan i da će ko ga nađe imati sreću naredne godine.
Jedan od recepata za kosovsku barenicu kaže da je potrebno da se u posudu stavi 2 decilitra tople vode, izdrobi kocka kvasca, doda kašičica šećera i dve kašike brašna, te se stavi na toplo mesto da testo nadođe.
Kad kvasac nadođe dodaju se 2 jajeta, 2 kašike ulja i jedna kašičica soli, brašno dodavati postepeno, mešati varjačom. Pleh premazati uljem, sipati smesu i ostaviti da ostoji 10 minuta. Nakon toga peći 30 minuta na 250 stepeni.
Pri kraju dodati suvo meso i ostaviti još nekih pet minuta u vrućoj rerni. Kada se barenica izvadi iz rerne viljuškom se izdrobi na sitne delove i služi topla.
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

MONSTRUOZNO! Ovaj hoće da vlada Srbijom! Žene mu krive kad ih neko siluje ili prebije!
VUK Nektarijević, student blokader sa Mašinskog fakulteta u Beogradu, koji je tobož biciklom išao u Strazbur, ima u najmanju ruku problematične stavove.
20. 04. 2025. u 14:35

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

Halid Bešlić "težak" 13 miliona €, a živi od kirije - "uvalio" se u kredit
"SADA iznajmljujem sve i živim od kirije, tako je najbolje."
21. 04. 2025. u 18:56 >> 18:56
Komentari (1)