OBIČAJ SA KOSOVA I METOHIJE: Barenica sa suvim mesom za srpsku Novu godinu (FOTO)

J. S.

13. 01. 2023. u 13:38

Barenica sa suvim mesom je tradicionalni specijalitet sa Kosova i Metohije. Iako je recept vrlo jednostavan, svaka domaćica ima nešto od svoje mame ili bake što njenu barenicu koja se tradicionalno doručkuje prvog dana srpske Nove godine čini posebnom.

ОБИЧАЈ СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Бареница са сувим месом за српску Нову годину (ФОТО)

Foto: Vesna Lazić

Domaćica iz ovog kraja Vesna Lazić, iako više ne živi na Kosovu i Metohiji, kaže da ne odustaje od ove tradicije i da vrlo često 14. januara barenica bude umesto doručka ručak jer tada se porodica okupi za trpezom.

Foto: Vesna Lazić

Tekst potpisa

U nekim domaćinstvima stavlja se i po jedan novčić za svu decu u porodici, dok u drugim važi verovanje da je dovoljan jedan i da će ko ga nađe imati sreću naredne godine.

Jedan od recepata za kosovsku barenicu kaže da je potrebno da se u posudu stavi 2 decilitra tople vode, izdrobi kocka kvasca, doda kašičica šećera i dve kašike brašna, te se stavi na toplo mesto da testo nadođe.

Kad kvasac nadođe dodaju se 2 jajeta, 2 kašike ulja i jedna kašičica soli, brašno dodavati postepeno, mešati varjačom. Pleh premazati uljem, sipati smesu i ostaviti da ostoji 10 minuta. Nakon toga peći 30 minuta na 250 stepeni.

Pri kraju dodati suvo meso i ostaviti još nekih pet minuta u vrućoj rerni. Kada se barenica izvadi iz rerne viljuškom se izdrobi na sitne delove i služi topla.

 

  

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

KADA se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

21. 09. 2024. u 19:21

Komentari (1)

Ovo je najpopularnija destinacija u toku septembra i oktobra Last Minute akcija! Platite 6 noćenja, a boravite 9 ili 10!