SVAKO ZRNO BIĆE RASKUVANO, A JEDAN SASTOJAK ČINI GA PREUKUSNIM: Iskusne domaćice ovako spremaju grašak

Novosti online

14. 02. 2024. u 11:06

NAJBOLjI recept za grašak, a primenjuju ga iskusne domaćice.

СВАКО ЗРНО БИЋЕ РАСКУВАНО, А ЈЕДАН САСТОЈАК ЧИНИ ГА ПРЕУКУСНИМ: Искусне домаћице овако спремају грашак

Foto Shutterstock

Sastojci:

* 500 g graška
* 500 g svinjskog mesa (može i piletina)
* 1 crni luk
* 1 prazilk (po želji)
* 1 šargarepa
* 1 krompir
* 3 čena belog luka
* 1 kesica instant krem čorbe od graška
* suvi biljni začin, biber
* 1 kašičica slatke mlevene paprike
* malo mirođije
* 2 kašike kečapa
* 1 kašičica suvog vlašca - vrsta luka (po želji)

Priprema:

Luk i praziluk propržiti na ulju i poslozi, pa dodati meso iseckano na kockice. Začiniti sa suvim biljnim začinom, biberom i slatkom mlevenom paprikom. Ako želite možete da dodate i tucanu ljutu papriku i vlašac. Kada se meso malo upržilo, dodajte sitno seckan krompir, šargarepu i beli luk. Promešajte, pa dodajte grašak i opet promešajte. Dodajte malo mirođije, malo kečapa i nalijte sa vodom. Poklopite i kuvajte na tihoj vatri. Napravite supu sa toplom vodom i dodajte malo mirođije, pa i nju nalijte u grašak. Kuvajte nekih 30-45 minuta (procenite sami).

Najbolje cake za kuvanje graška:

Grašak se sporije kuva u slanoj vodi, pa je bolje da ga posolite pred kraj ili kada je gotov.

Nakon što provri, dodajte u grašak nekoliko kašika ulja, to će ubrzati proces kuvanja.

10-15 minuta nakon ključanja, dodajte oko pola kašičice sode na svaka 2 l vode. Tako će grašak postati mekan, samo nakon 5 minuta, ali budite pažljivi, pošto ako dodate više sode, možete pokvariti ukus jela.

Grašak kuvajte u šerpi sa debelim dnom kako ne bi izgoreo, a voda treba da pokrije grašak oko 1 cm. Kuvajte na tihoj vatri.

(Trpeza)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DELIJE NE MOGU DA DOĐU SEBI! Vanredno saopštenje navijača Crvene zvezde posle onog što se desilo na Marakani (VIDEO)