SUV ILI SVEŽ? Koji kvasac češće koristite kada mesite testo
DA LI znate kada se koristi svež kvasac, a kada se koristi suvi?

Foto Shutterstock
Kvasac se koristi za pripremu testa, a zahvaljujući njemu peciva i hleb su savršenog ukusa. Možete da koristite svež ili suvi kvasac, ali da li znate razliku između ova dva proizvoda.
Svež kvasac traje samo dve nedelje i mora da se čuva u frižideru, a suvi je prah pa samim tim ima i duži rok trajanja, a može da se čuva na sobnoj temepraturi.
A da li je ovo jedina razlika kada je reč o upotrebi obe vrste kvasca?
Svež kvasac je najbolje da koristite kada morate više puta da premesite testo jer onda neće izgubiti oblik i mekoću, a takođe je bolji kada testo treba da prenoći na hladnom mestu. Kada koristite svež kvasac, morate da vodite računa, jer se on lako kvari i ako temperatura vode pređe 45°C, postoji velika verovatnoća da ćete ga "upropastiti", odnosno da neće "aktivirati" svoja svojstva i učiniti da testo naraste.
S druge strane, suvi kvasac je možda bolje rešenje jer može mnogo duže da stoji, a da ipak osigura da testo nadođe. Dobar je za pripremu testa koja se čuvaju u frižideru preko noći, najbolji je kod onih koja ne treba da se premese više od jednog puta.
(Super Žena/B 92)
Preporučujemo

OVA MAJKA JE POSEBNA: Razlog su njena deca, a evo i zašto (VIDEO)
ONI su Ilija, Jovana i Vasilije Hadži-Purić, polaznici Centra za talente "Nikola Tesla".
10. 09. 2025. u 12:13 >> 20:43

OVO JE DETALjAN SPISAK NAMIRNICA KOJIMA ĆE PASTI CENA: Nove ekonomske mere važne za građane
PRESEDNIK Srbije Aleksandar Vučić istakao je juče prilikom izlaganja o smanjenju marži na kućnu hemiju i prehrambene proizvode, a u okviru predstavljanja novih ekonomskih mera za građane, da sniženje koje će uslediti kao posledica ograničenja trgovačkih marži obuhvata 3000 proizvoda iz 23 grupe.
25. 08. 2025. u 13:15

KRVAVI PIR 2001: Zašto je Nepalski princ pobio celu kraljevsku porodicu?
NISU MU dali da oženi ženu koju je voleo, a onda je počelo da se šuška da će mu oduzeti i pravo na presto.
12. 09. 2025. u 13:24
Komentari (0)