FLAMBIRANE PALAČINKE: Poslastica kojoj nisu odolele generacije
Flambirane palačinke zahtevaju malo pripreme i strpljenja, ali su zaista sočne zbog sosa.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
Za testo:
- 270 g brašna
- 2 jajeta
- 100 ml vode
- 100 ml jogurta
- 150 ml mleka
- 1 limunova kora, rendana
- 1 kesica vanilin šećera
- 1/2 kašičice soli
Za sos:
- sok od 4 pomorandže
- 60 g putera
- 8 kašika šećera
- 4 kašike likera od pomorandže
- 2 kašike konjaka
- sok od 1/2 limuna
Priprema:
Kako biste napravili flambirane palačinke prvo pomešajte sve sastojke za testo i ostaviti da odstoji 20 minuta. Pržite palačinke na malo putera sa obe strane dok ne porumene, palačinke moraju biti tanke.
U drugu, veću šerpu stavite šećer i istopite ga na laganoj vatri. Ne sme da zagori, gotov je kada požuti. Zatim dodajte puter, a kada se istopi, dodajte sok od pomorandže i limuna i polovinu likera i pustite da sve provri.
Potopite palačinke u pripremljeni sos i dvaput preklopite tako da dobijete trougao. Na jedan kraj tiganja stavite pripremljenu palačinku i ponovite postupak sa ostalim palačinkama.
Kada je sve spremno, rasporedite palačinke po celom tiganju. Ako nema mesta, nije problem, možete jednu preko druge. Prelijte drugom polovinom likera i sa malo konjaka i flambirajte. Ostavite na vatri oko minut, dok alkohol ne ispari, pa servirajte toplo i uživajte!
(stvar ukusa)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

VUČIĆEVA IZJAVA UDARNA VEST U RUSKIM MEDIJIMA: "Dvojica svetskih lidera tajno razgovarali sa Putinom"
NEKI svetski lideri su tajno komunicirali sa Vladimirom Putinom, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu blogeru Mariu Nafalu, prenosi ruska agencija RIA Novosti kao udarnu vest na svom portalu.
02. 04. 2025. u 09:09

UBIJEN PRIPADNIK TZV. KOSOVSKE POLICIJE: Pronađen u teškom stanju u ulazu u svoju zgradu, preminuo u bolnici
PRIPADNIK takozvane kosovske policije ubijen je sinoć u Kačaniku, objavio je Reporteri.
02. 04. 2025. u 08:35

JEDAN RAKIJA, A DRUGI... Nećete verovati KAKO se zovu psi novog ambasadora SAD u Srbiji Marka Brnovića
MARK Brnović je uvek ponosno isticao svoje poreklo, uostalom ćerke mu se zovu - Milena i Sofija.
31. 03. 2025. u 19:31
Komentari (0)