STARINSKI RECEPT ZA NADLACKE: Za doručak, večeru, slane, ili slatke - poslastica sačuvana od zaborava
Ako ste odrasli u Vojvodini, onda ste verovatno čuli za nadlacke.

Foto: Shutterstock
Naše bake kojima su komšinice bile Slovakinje, naročito one iz Srema, prenele recept za nadlacke, često su ih spremale, na opštu radost cele kuće. U različitim varijantama i pod nešto drugačijim nazivima javljaju se i u češkoj, mađarskoj, austrijskoj i nemačkoj kuhinji. Kiselo testo kuva se na pari, vazdušasto je, mekano i nema tog gurmana koji može da im odoli.
Sastojci:
- Brašno po potrebi
- Voda 1 l
- Mleko 1 dl
- Kvasac 2 kockice
- Šećer 2 kašike
- Jaje 1
- So 1 kašičica
Priprema:
Zamesiti testo i ostaviti da poraste. Kad poraste, razvaljajte oklagijom i rastanjite. Potom modlom ili čašom napravite kružne oblike, kao za krofne. I njih treba malo ostaviti da se "odmore". Nakon toga ih poređajte u šerpu ili duboki tiganj koji prethodno treba premazati mašću ili uljem. Dodajte vode tek toliko da ih pokrije. Poklopite i kuvajte dok voda ne ispari. E, a tu je najveća caka... Važno je da se poklopac nikako ne otvara tokom kuvanja, savetuju domaćice. Zato je najbolje odabrati providan, kako biste imali uvid u ono što se dešava. Nema tu jačine vatre, okretanja, provirivanja... Jednostavno, loptice treba da zacvrče ili zamirišu, tad ćete znati da su gotove. Obično im treba dvadesetak minuta na tihoj vatri. Kada se skuvaju, sklonite ih sa šporeta, ali ne skidajte poklopac odmah, da testo ne bi "palo" i da umesto loptica ne biste dobili leteće tanjire.
Najlepša i najoriginalnija je slatka varijanta. Uvaljajte nadlacke u mleveni mak, na kojem ne treba da štedite ako želite neodoljivu poslasticu. Možete dodati i šećer. Nekad se posipaju i mlevenim orasima. Ako više volite slano, onda preko njih narendajte sir dok su još tople. Danas postoje i moderniji "modeli", sa raznim kremovima, namazima, čak i sa mesom, pa pustite mašti na volju.
(superrecepti)
Preporučujemo

TROUGLASTI ČUPAVCI: Izdašni, sočni i mirišljavi kolači koje svi vole (VIDEO)
29. 03. 2025. u 16:00

KOLAČ SVEKRVINO OKO: Ko nije probao, ne zna šta propušta (VIDEO)
19. 03. 2025. u 11:00

"POJEDOH SE ŽIV, IZLUDE ME TO" Vučić o otvaranju auto-puta do Požege: To su već foliranja i glupiranja, krajnji rok do ponedeljka
PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić govorio je iz Čačka o otvaranju auto-puta do Požege.
03. 07. 2025. u 11:49

"MOGLO BI UMRETI 4.500 LjUDI" Ova zemlja je najugroženija na Zapadnom Balkanu, hitan sastanak u SZO zbog vrućina u Evropi
JUŽNA Evropa suočava se sa žestokim toplotnim talasom - temperature prelaze 40 stepeni Celzijusa, a u španskoj pokrajini Uelva izmereno je rekordnih 46 stepeni, što je najviša junska temperatura u istoriji zemlje. Istovremeno, Italija, Grčka, Portugalija i Zapadni Balkan takođe beleže rekordne vrućine, praćene šumskim požarima i ljudskim žrtvama.
01. 07. 2025. u 11:45

ISPOVEST RADNICE: "Kad biste ovo znali, nikad ne biste kročili na kruzer"
DRUŠTVENIM mrežama kruže viralni snimci u kojima osoba koja se predstavlja kao radnica na kruzeru deli detalje iz života na brodu. U jednom takvom videu podelila je niz fotki u kojima tvrdi da otkriva tajne života na kruzeru i tako šokirala mnoge.
05. 07. 2025. u 11:33
Komentari (0)