STARINSKA LENJA PITA S JABUKAMA: Najbolji kolač svih vremena, uspeva čak i neiskusnim domaćicama
Donosimo vam jednostavan recept za starinsku lenju pitu koja uspeva čak i nesikusnim domaćicama. Lenja pita je jedan od omiljenih starinskih kolača koji se veoma jednostavno pravi, a takođe je i jeftin, s obzirom da većinu namirnica koje idu u kolač već imate u kući.

Foto: Jutjub/Printskrin
Sastojci:
- 400 g brašna
- 200 g masti
- 170 g šećera
- 2 jaja
- 6 kašika mleka
- 1 kašika sode bikarbone
Za fil:
- 1 kg kiselih jabuka
- 4 kašike griza
- 1/2 kesice cimeta
- 150 g šećera
- Za posipanje:
- Šećer u prahu
Priprema:
Brašno i mast stavite u dublju posudu i dlanovima trljajte da postane krupičasto. Dodajte šećer, 1 jaje, 1 žumance, mleko i sodu bikarbonu, pa umesite. Stavite ga u frižider na jedno 1/2 sata. Zatim ga podelite na dva dela. Jedan deo razvaljajte na pobrašnjenoj dasci i prebacite u namašćen i pobrašnjen pleh. Zatim stavite nadev od naribanih jabuka, pospite grizom, cimetom i šećerom. Odozgo stavite drugi deo razvaljanog testa. Premažite belancem i pecite na srednjoj temperaturi oko 40 min. Posuti šećerom u prahu i isećći na kocke, piše coolinarika.com.
Prijatno!
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

VELIKA PROMENA U ŠKOLAMA U SRBIJI: Od danas ništa neće biti isto, odnosi se na roditelje
RODITELjI školaraca u Srbiji od danas dobijaju automatska zvučna obaveštenja kada nastavnik u elektronski dnevnik upiše izostanak deteta sa časa ili novu ocenu. Mada su deca godinama nalazila načine da ne kažu roditeljima baš sva dešavanja u školi, to sada više neće biti moguće.
17. 04. 2025. u 11:29

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

"KOMPLITLI FRI OF ČARDž": Da li ste čuli kako Putin priča engleski? (VIDEO)
RUSKI predsednik Vladimir Putin imao je u februaru telefonski razgovor s američkim predsednikom Donaldom Trampom o okončanju rata u Ukrajini, a iako tada nije saopšteno kojim su jezikom pričala dvojica državnika verovatno se svako koristio svojim maternjim i oslonio na prevodioce.
17. 04. 2025. u 15:25
Komentari (0)