POSNI SLAVSKI KOLAČ ZA SVETOG NIKOLU: Lak recept koji uspeva i početnicima

Novosti online

18. 12. 2023. u 19:00

U SUSRET sutrašnjem Nikoljdanu, donosimo recept za posni slavski kolač koji uspeva i početnicima.

ПОСНИ СЛАВСКИ КОЛАЧ ЗА СВЕТОГ НИКОЛУ: Лак рецепт који успева и почетницима

Foto Shutterstock

Sutradan će veliki broj domaćinstava da obeleži i proslavu Svetog Nikolu. Zato predlažemo ovaj lak recept za posni slavski kolač. Ovaj posni slavski kolač uspeće i onima manje veštim u kuhinji. U testo se ubacuje i malo limunove korice za još bolji ukus.

Potrebno:

* 1500 g brašna tip 400
* 1 pakovanje svežeg kvasca
* 500 ml mlake vode
* 8 g soli
* 30 ml ulja
* 1 kašičica šećera + 60 g šećera
* malo izrendane limunove kore

Za ukrasni deo:

* 8 g soli
* 150 ml vode
* 260 g brašna

Za premaz:

* 15 g šećera
* 125 ml vode

Recept za posni slavski kolač za početnike:

U mlaku vodu (100ml) ubacite kvasac i kašičicu šećera, promešajte, pa ostavite da se kvasac aktivira 5-10 minuta. Potom u drugu posudu dodajte brašno, kvasac i postepeno sipajte ostatak mlake vode. Ubacite so, šećer, ulje i limunovu koricu. Zamesite testo za slavski kolač dok ne postane elastično, pa ga ostavite u posudi pokriveno da naraste dok se ne udvostruči. Nakon toga, premesite, a potom odvojite 2/3 testa i od nje napravite loptu, pa je premestite u pleh posut brašnom. Od ostatka testa napravite više loptica, pa ih poređajte oko velike lopte testa. Umutite šećer i vodu, pa premažite slavski kolač. Potom u drugoj posudi pomešajte so i brašno, pa postepeno dodajte vodu dok ne dobijete čvršće testo. Napravite najpre 2 valjkasta oblika, pa ih umotajte u pletenicu.

Napravite i drugu pletenicu, pa obe nanesite u obliku krsta na slavski kolač. Od ostatka testa napravite ukrase uz pomoć kalupa i modlica. I njih premažite vodom i šećerom, pa nanesite na slavski kolač. Pecite na 180°C oko 60 minuta.

(StvarUkusa/Mondo)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRBIN JE - SENZACIJA! Premijer liga je svašta videla, ali oko jednoga se sada svi slažu: Nikola Milenković je čudo!