DOMAĆI KUVANI ĐEVRECI: Najlepše pecivo koje ste ikad probali
Kad biraju pecivo, mnogi se opredeljuju za kuvani đevrek, specifično pripremljeno testo uvaljano u susam. Za razliku od običnog đevreka, onaj kuvani prolazi dodatnu termičku obradu, zbog čega mu je i tekstura drugačija.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 500 g brašna
- kesica suvog kvasca
- 3 kašike ulja
- ravna kašičica soli
- 8 kašika šećera
- 150 ml vode
- 150 g susama
Priprema:
Zagrejte vodu da se smlači, pa je skinite sa ringle, dodajte kvasac, kašiku šećera i malo brašna, pa razmutite i ostavite da odstoji par minuta. Aktivirani kvasac sipajte u brašno, dodajte so i ulje i umesite testo.
Prebacite testo na pobrašnjenu radnu površnu, pa većom i manjom čašom vadite krugove od testa.
U veću šerpu sipajte preostalih sedam kašika šećera, pa rastapajte na tihoj vatri. Kad se šećer karamelizuje, lagano sipajte litar vode i sve vreme mešajte da se šećer ne bi stvrdnuo na dnu šerpe. Kad ova voda provri, spuštajte đevreke i kuvajte ih dok ne isplivaju na površinu. Otprilike će svaki đevrek za tri minuta biti na površini šerpe.
Izvadite đevreke, uvaljajte ih u susam, pa ih ređajte na pleh koji ste prethodno obložili pek-papirom. Pecite đevreke u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne porumene.
Da bi đevreci što duže ostali sveži, posudu u kojoj ih čuvate prekrijte prozirnom folijom.
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

DRŽAVA ODREDILA OGROMAN POREZ ZA KUĆU ŽELjKA MITROVIĆA: Evo koliko mora da plaća
DRŽAVA je odredila ogroman porez za kuću Željka Mitrovića.
01. 04. 2025. u 14:12

PROCURIO POVERLjIVI DOKUMENT IZ PENTAGONA: Evropa nek se brani sama u slučaju ruskog napada, druga država je glavna pretnja
SUPROSTAVLjANjE ruskoj agresiji, nekada jedna od ključnih tačaka Nacionalne odbrambene strategije iz 2022. godine tokom administracije Džozefa Bajdena, tri godine kasnije više nije među najvažnijim prioritetima Sjedinjenih Američkih Država.
01. 04. 2025. u 12:17

JEDAN RAKIJA, A DRUGI... Nećete verovati KAKO se zovu psi novog ambasadora SAD u Srbiji Marka Brnovića
MARK Brnović je uvek ponosno isticao svoje poreklo, uostalom ćerke mu se zovu - Milena i Sofija.
31. 03. 2025. u 19:31
Komentari (0)