NOVOPAZARSKE MANTIJE SA SIROM I SPANAĆEM: Tradicionalno jelo jedinstvenog ukusa
Svaki predeo Srbije je karakterističan po nekom kulinarskom specijalitetu. Mantije se povezuju sa delom oko Novog Pazara, odakle zapravo one i dolaze.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 500 g pšeničnog brašna
- 1 šolja tople vode
- 2 kašike ulja
za fil:
- 250 g spanaća (sveži ili u briketima)
- 350 g sitnog sira
- 100 g margarina
- 1 jogurt
- 2 jajeta
- so
Priprema:
U činiji pomešajte mlaku vodu, brašno i ulje. Zamesite testo i ostavite ga sa strane da se "odmori" oko pola sata. Za to vreme možete da pripremite fil.
Spanać operite i sitno iseckajte, a ako koristite onaj u briketima, ostavite da se odledi i takođe isecite što sitnije, pa ga pomešajte sa sirom. Margarin izvadite iz frižidera i neka bude na sobnoj temperaturi.
Odstojalo testo možete da podelite na nekoliko delova, šest ili osam, i svaki od tih delova razvaljajte oklagijom u kvadrat ili pravougaonik. Svaki krug premažite sa malo margarina i isecite na kockice željene veličine.
Svaku kockicu nafilujte nadevom i napravite od njih loptice. Deo gde se loptica "zatvara" stavite naravno na dno. Ređajte ih u pleh podmazan margarinom. Ako vam ostane nešto margarina, slobodno ga otopite i prelijte preko mantija.
Pecite ih 40 minuta na 200 stepeni. Kada budu pečene, umutite dva jaja sa jogurtom i prelijte dok su još tople. Vratite ih u rernu da se još malo zapeku. Tada su spremne za jelo.
(Ona)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

KIFLICE SA SIROM, SLANINOM I MLADIM LUKOM: Pecivo savršenog ukusa i mirisa
19. 05. 2024. u 08:00

KAKO DA PECIVO BUDE SVEŽE I SUTRADAN: Tajna je u tri sastojka
26. 04. 2024. u 07:00

"RECITE MI..." Tramp se nagnuo ka Porošenku, pa mu postavio pitanje koje ga je ostavilo u čudu
AMERIČKI lider Donald Tramp je tokom svog prvog predsedničkog mandata pitao bivšeg ukrajinskog lidera Petra Porošenka o tome da li je Krim Rusija.
13. 04. 2025. u 15:45

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

PRAVAC BEOGRAD: Hrvatski pevač posle hapšenja stigao u Srbiju - Mile Kekin došao dan posle skandala
MILE Kekin je uhapšen u petak ujutru, a posle ispitivanja u USKOK-u pušten je na slobodu, nakon što je izneo svoju odbranu.
12. 04. 2025. u 20:23
Komentari (0)