RECEPT ZA RAŽANI HLEB: Priprema je lagana, a ukus bolji od onog iz pekare
Sve je više domaćica koje odlučuju da same umese ražani hleb, a mi vam donosimo isprobani recept za čiju pripremu nije potrebno mnogo vremena.

Foto: Shutterstock
Pored toga što ovaj hleb nećete morati da mesite kao mnoge druge, njegova prednost je u tome što može da ostane svež nekoliko dana.
Sastojci:
- 150 g ražanog brašna
- 250 g pšeničnog brašna
- 1 kocka svežeg kvasca
- 450 ml vode
- kašičica soli
- kašičica šećera
Priprema:
Polovinu vode sipajte u šerpicu, pa je zagrejte toliko da bude mlaka. Skinite šerpicu sa ringle, dodajte izmrvljen kvasac, kašičicu šećera i malo pšeničnog brašna, pa razmutite i ostavite da kvasac zapeni.
U veću činiju sipajte ostatak pšeničnog brašna, dodajte ražano brašno, aktivirani kvasac, preostalu vodu i so, pa sve sastojke izmešajte varjačom da se lepo sjedine. Posudu sa testom za hleb prekrijte prozirnom folijom i ostavite da testo naraste.
Kad je testo naraslo, uključite rernu na 230 stepeni i u nju stavite posudu u kojoj ćete peći hleb. Kad se posuda zagreje, pažljivo je izvadite iz rerne, obložite pek-papirom, pospite sa malo brašna i prebacite testo za hleb.
Posudu poklopite ili hleb prekrijte aluminijumskom folijom, stavite u rernu i pecite hleb 15 minuta. Posle tog vremena skinite poklopac (ili aluminijumsku foliju) i nastavite da pečete hleb na 200 stepeni dok se ne uhvati korica.
(Ona)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

NOVOPAZARSKE MANTIJE SA SIROM I SPANAĆEM: Tradicionalno jelo jedinstvenog ukusa
03. 06. 2024. u 07:00

DRŽAVA ODREDILA OGROMAN POREZ ZA KUĆU ŽELjKA MITROVIĆA: Evo koliko mora da plaća
DRŽAVA je odredila ogroman porez za kuću Željka Mitrovića.
01. 04. 2025. u 14:12

PROCURIO POVERLjIVI DOKUMENT IZ PENTAGONA: Evropa nek se brani sama u slučaju ruskog napada, druga država je glavna pretnja
SUPROSTAVLjANjE ruskoj agresiji, nekada jedna od ključnih tačaka Nacionalne odbrambene strategije iz 2022. godine tokom administracije Džozefa Bajdena, tri godine kasnije više nije među najvažnijim prioritetima Sjedinjenih Američkih Država.
01. 04. 2025. u 12:17

JEDAN RAKIJA, A DRUGI... Nećete verovati KAKO se zovu psi novog ambasadora SAD u Srbiji Marka Brnovića
MARK Brnović je uvek ponosno isticao svoje poreklo, uostalom ćerke mu se zovu - Milena i Sofija.
31. 03. 2025. u 19:31
Komentari (0)