ČUVENA MAKEDONSKA PASTRMAJLIJA: Specijalitet neodoljivog ukusa
Pastrmajlija je specijalitet kojim se ponosi makedonska kuhinja, a specifičan je za okolinu Štipa. Glavni sastojci ovog jela kojim se diči makedonska kuhinja su testo i meso.

Foto: Printskrin
Sastojci:
- Brašno 500 g
- Mlaka voda 250 ml
- So 1 kašičica
- Šećer 1 kašičica
- Suvi kvasac 1 kašičica
- Ulje 2 kašike
- Svinjski vrat 300 g
- Mlevena crvena paprika 1 kašičica
- So i biber po ukusu
- Jaje 1 komad
Priprema:
U posudu stavite brašno, so, šećer i suvi kvasac. Dodajte mlaku vodu i ulje, pa zamesite glatko testo. Pokrijte testo krpom i ostavite ga da naraste na toplom mestu oko 1 sat.
Dok testo raste, pripremite meso. Isecite svinjski vrat na sitne komade. U posudu stavite meso, dodajte mlevenu crvenu papriku, so i biber po ukusu. Dobro izmešajte. Kada testo naraste, podelite ga na dva dela. Svaki deo razvucite u ovalni oblik debljine oko 1 cm. Na sredinu svakog ovala stavite pripremljeno meso. Zagrejte rernu na 220°C. Stavite pastrmajlije na pleh obložen papirom za pečenje. Ako želite, možete premazati ivice testa umućenim jajetom za lepšu boju. Pecite pastrmajlije u zagrejanoj rerni oko 20-25 minuta, dok testo ne postane zlatno smeđe, a meso pečeno.
(superrecepti)
Preporučujemo

"NA STOLU SU RATNI PREDLOZI, BRISEL HOĆE RAT!" Orban se hitno javio iz Kopenhagena
MAĐARSKI premijer Viktor Orban naveo je iz Kopenhagena, gde učestvuje na samitu Evropske političke zajednice, da je situacija ozbiljna i da se na stolu nalaze, "otvoreni, ratno orijentisani predlozi".
02. 10. 2025. u 08:59

(MAPE) OVAKO ĆE SE KRETATI NEVREME U SRBIJI: Pogledajte iz časa u čas, stižu sneg i kiša (FOTO)
POGLEDAJTE kako će se ledeni oblak kretati nad Srbijom i koje krajeve kad pogađa nevreme. Danas i sutra oblačno sa kišom i hladno, osim na severozapadu Vojvodine gde će se zadržati suvo vreme, najavio je RHMZ.
02. 10. 2025. u 10:47

VEDRANA OGORČENA: "Pilić je bio hrišćanin! Sramota za Split, samo mrtav Pilić može biti - veliki Pilić"
HRVATSKI teniski as Nikola Pilić preminuo je u 87. godini života u Rijeci, a sahranjen je proteklog vikenda u Opatiji, gradu u kojem je proveo poslednje dane života.
02. 10. 2025. u 07:20
Komentari (0)