DOMAĆI KROASANI SA ČOKOLADOM: Vazdušasti i mekani kao iz pekare
Donosimo vam recept za veoma ukusne krosane, te se mogu naći na trpezi u svakoj prilici.
Sastojci:
- 56 g putera, omekšanog na sobnu temperaturu
- 500 g višenamenskog brašna, plus još za valjanje
- 50 g šećera
- 2 kašičice soli
- 1 kašika aktivnog suvog ili instant kvasca
- 360 ml hladnog mleka
- 113 g čokolade, grubo seckane
Za puter sloj:
- 340 g putera, omekšanog na sobnu temperaturu
- 16 g brašna
- jaje razmućenog sa 30 ml mleka
Priprema:
Kako biste napravili kroasane nasecite puter na četiri kriške i izmešajte mikserom pomoću kuke za testo. Dodajte brašno, šećer, so i kvasac. Uključite mikser na nisku-srednju brzinu da sjedinite sastojke. Dok mikser radi, polako sipajte mleko. Kada dodate sve mleko, uključite mikser na srednju brzinu i počnite da mesite testo.
Mesite testo rukom na lagano pobrašnjenoj površini punih 5 minuta. Ako testo postane previše lepljivo tokom procesa mešenja, pospite 1 kašičicu brašna na testo ili na radnu površinu. Izvadite testo iz činije i pobrašnjenim rukama izradite kuglu. Stavite ga na lagano pobrašnjen pleh. Lagano poravnajte testo i pokrijte ga plastičnom folijom ili aluminijumskom folijom. Stavite ceo pleh u frižider i ostavite pokriveno testo da odstoji u frižideru 30 minuta.
Izvadite ga iz frižidera. Počnite da ravnate testo rukama. U ovom koraku ga razvaljate u pravougaonik, a nakon toga urolajte. Testo će se vraćati u prvobitni ovalni oblik, ali nastavite da obrađujete ivice rukama i oklagijom dok ne dobijete pravougaonik odgovarajuće veličine. Razvaljano testo stavite nazad na pleh. Prekrijte ga plastičnom folijom ili aluminijumskom folijom, stavite ceo pleh u frižider i ostavite da poklopljeno testo odstoji u frižideru 4 sata ili preko noći. Za puter sloj u velikoj posudi mikserom umutite puter i brašno dok smesa ne postane glatka. Prebacite smesu na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Koristeći kašiku ili malu lopaticu, izravnajte u pravougaonik 18x26 cm. Stavite ceo lim za pečenje u frižider i hladite sloj putera 30 minuta.
Nakon toga razvaljaćete testo u veliki pravougaonik. Uradite to na lagano pobrašnjenoj površini. Izvadite i testo i slojeve putera iz frižidera. Stavite sloj putera u sredinu testa i preklopite svaki kraj testa preko njega. Zatvorite ivice testa preko sloja putera najbolje što možete prstima. Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte testo u pravougaonik veličine 26 × 50 cm. Najbolje je da se kotrljate napred-nazad tako da kraći kraj testa bude okrenut prema vama. Koristite prste ako je potrebno. Presavijte testo po dužini na trećine.
Nakon toga ponovo okrenite testo tako da kraći kraj bude okrenut prema vama. Razvaljajte ga još jednom u pravougaonik veličine 26 × 50 cm, a zatim preklopite testo po dužini na trećine. Testo mora biti u frižideru između 2. i 3. savijanja, jer je do sada dosta obrađeno. Preklopljeno testo stavite na pleh, prekrijte plastičnom folijom ili aluminijumskom folijom i ostavite u frižideru 30 minuta pre trećeg savijanja. Na kraju testo još jednom savijte u pravougaonik iste veličine, po dužini na trećine.
Preklopljeno testo stavite na obložen pleh, pokrijte plastičnom folijom ili aluminijumskom folijom i ostavite u frižideru 4 sata ili preko noći. Na kraju sledećeg koraka, biće vam potrebna 2 pleha za pečenje obložena silikonskim prostirkama za pečenje ili papirom. Testo je trenutno na obloženom plehu u frižideru, tako da već imate 1 pripremljenu. Oblikujte kroasane tako što ćete da izvadite testo iz frižidera. Na blago pobrašnjenoj površini razvaljajte testo u pravougaonik veličine 21 × 50 cm. Koristite prste ako je potrebno. Koristeći sekač za picu ili oštar nož, isecite testo na pola vertikalno. Zatim isecite 3 jednake kriške horizontalno i dobićete 8 pravougaonika. Presecite svaki pravougaonik na pola po dužini tako da imate 16 pravougaonika veličine 5 × 13 cm.
Koristeći prste ili oklagiju, istegnite ga tako da bude dugačak oko 21 cm. Stavite nekoliko komadića čokolade u jedan sloj na jedan kraj i čvrsto umotajte testo oko čokolade. Ponovite sa preostalim testom, stavite oblikovane kroasane na 2 obložena pleha za pečenje, po 8 po plehu. Lagano pokrijte plastičnom folijom ili aluminijumskom folijom i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi 1 sat, a zatim stavite u frižider da odmara 1 sat ili do 12 sati. Zagrejte rernu na 204°C. Umutite jaje sa mlekom. Izvadite kroasane iz frižidera. Svaki lagano premažite jajetom. Pecite dok kroasani ne porumene, oko 20 minuta. Okrenite tepsiju na pola pečenja. Izvadite čokoladne kroasane iz rerne i stavite na rešetku da se ohlade nekoliko minuta pre serviranja.
(stvarukusa)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
POGAČICE OD PIRE KROMPIRA I SIRA: Idealne za doručak ili užinu
14. 11. 2024. u 07:00
RECEPT ZA PICA KIFLICE: Lake za pripremu, a još lakše se pojedu
08. 11. 2024. u 07:00
(MAPA) OVOG DATUMA STIŽE PRAVA ZIMA I NAJHLADNIJI PERIOD! Ivan Ristić za "Novosti" otkriva: Biće još snega, dolazi hladan arktički vazduh
CELA Srbija okovana je snegom, a meteorolog Ivan Ristić za "Novosti" kaže da nas tek očekuje prava zima.
24. 12. 2024. u 14:46
PRVI SNIMCI UKRAJINSKOG NAPADA NA RILSK: Najmanje šest mrtvih i desetine povređenih, gore automobili (VIDEO)
ŠEST osoba, među kojima i jedno dete, ubijeno je u Rilsku, u oblasti Kursk, kao rezultat raketnog udara ukrajinskih oružanih snaga, saopštio je vršilac dužnosti guvernera Kurske oblasti Aleksandar Hinštajn.
20. 12. 2024. u 17:07
STIŽE POLITIČKI POTRES? Evo ko vodi u anketama za novog nemačkog kancelara
ALIS Vajdel, liderka desničarske stranke Alternativa za Nemačku (AfD), prema poslednjim anketama, preuzela je vođstvo ispred Fridriha Merca, lidera Hrišćansko-demokratske unije (CDU).
24. 12. 2024. u 12:17
Komentari (0)