POGAČICE SA ČVARCIMA: Nećete moći da im odolite, a prave se nikad lakše

Jovana Vasić

23. 12. 2024. u 07:00

Pogačice sa čvarcima su ukusno, slano, hrskavo pecivo, koje posebno prija zimi, uz jogurt ili omiljeni topli napitak. Odličan su izbor za doručak, užinu ili večeru.

ПОГАЧИЦЕ СА ЧВАРЦИМА: Нећете моћи да им одолите, а праве се никад лакше

Foto: Jutjub/Printskrin

Sastojci:

  • brašno 1 kg
  • 4 jajeta
  • so 1 kašika
  • ulje oko 1 dl
  • mleko 0,7 l
  • šećer 1 kašičica
  • kvasac 50 g
  • mlaka voda po potrebi
  • tropa od čvaraka 300 g
  • sitni čvarci 300 g

Priprema:

U mlako mleko dodati šećer i promešati, pa izmrviti kvasac i ostaviti da nadođe.

U prosejano brašno dodati so i izmešati (da so ne dođe u direktan dodir sa kvascem), napraviti udubljenje u brašnu, razbiti jaja, pa sipati ulje i mleko sa nadošlim kvascem. Zamesiti glatko, meko testo, po potrebi dodati mlake vode pri zamesivanju, pokriti krpom i ostaviti da naraste do udvostručenja volumena. Kada je testo naraslo, izručiti ga, bez premesivanja, na pobrašnjenu radnu površinu i rastanjiti oklagijom što tanje. Celu površinu testa obilno premazati tropom od čvaraka. Preko tropa obilno posuti sitne čvarke i blago pritisnuti da se čvarci zalepe za trop, kako ne bi spadali pri prenošenju testa. Ukoliko trop ili čvarci nisu slani, posoliti po ukusu. Nadeveno testo iseći na 8 istovetnih delova. Na jedan deo testa stavljati drugi, na drugi treći, ukupno 7 komada, svaki sa premazanom površinom okrenutom nagore.

Poslednji, osmi komad testa pažljivo prevrnuti sa premazanom površinom nadole.

Naslagano testo prekriti krpom i ostaviti da naraste oko 20 minuta. Kada je testo naraslo, rastanjiti ga oklagijom, pazeći da se slojevi ne poremete, a istovremeno vodeći računa da se dobije pravilan oblik testa, kvadratni ili pravougaoni. Oštrim nožem iseći testo na kvadrate željene veličine (8x8 cm). Pogačice slagati u ovlaš podmazan pleh sa vrlo malim razmakom.

Svaku pogačicu odozgo premazati sa malo tropa i gornju površinu malo nareckati nožem.

Prekriti pleh i ostaviti da pogačice narastaju oko 20 minuta. Peći u zagrejanoj rerni na 180 °C oko 15-20 minuta, zavisno od debljine pogačica, da lepo porumene.

(superrecepti)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Pevačica usvojila sina, pa saznala ŠOK VEST: Malo je reći da sam u šoku, iskreno!