HRSKAVA PITA SA KROMPIROM I SPANAĆEM: Idealan doručak koji se brzo sprema
Pita sa krompirom i spanaćem inspirisana je grčkom spanakopitom. Lagana je i odozgo hrskava zbog testa za pite.

Foto: Printskrin Jutjub/ Clean & Delicious
Sastojci:
- 1 kg krompira, oljuštenog i isečenog na kockice
- 450 g spanaća, odmrznutog i oceđenog
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 žuti luk, isečen na kockice
- 1/2 kašičice soli
- 2-3 čena belog luka, sitno iseckana
- 170 g feta sira
- 60 g parmezana, narendanog
- 2 velika jajeta, umućena
- 4 kašike putera, rastopljenog
- 16 listova testa za pite, odmrznutog
Priprema:
Za pitu zagrejte rernu na 190 stepeni i stavite krompir isečen na kockice u srednju šerpu. Dodajte dovoljno hladne vode da prekrije krompir za najmanje 1 cm, a zatim stavite na jaku vatru. Kada voda počne da ključa, dodajte obilan prstohvat soli i smanjite toplotu na srednju. Kuvajte 15 minuta ili dok krompir ne omekša. Ocedite ga i ostaviti da se ohladi.
Grubo iseckajte odmrznuti spanać. Stavite veliki tiganj na srednju vatru i dodajte maslinovo ulje. Kada se ulje zagreje, dodajte luk isečen na kockice i ½ kašičice soli i pržite 3-4 minuta ili dok luk ne postane providan. Dodajte seckani beli luk i seckani spanać. Pržite dok ne postane tamnozeleno i dok većina tečnosti ne ispari.
Prebacite mešavinu spanaća u veliku činiju pa dodajte kuvani krompir, feta sir i parmezan. Promešajte da se sjedini. Ako je potrebno, ostavite da se smesa malo ohladi pre nego što umešate razmućena jaja, pa ostavite fil sa strane. Namažite posudu za pečenje sa malo rastopljenog putera.
Centrirajte list testa na dno posude, tako da višak visi preko ivica. Premažite površinu testa puterom i stavite drugi list testa odozgo u suprotnom smeru, tako da listovi testa budu iznad obe strane posude za pečenje. Ponavljajte nanošenje slojeva i premazivanje puterom dok ne završite 6-8 slojeva.
Raširite fil u sredinu, a zatim preklopite listove koji se nalaze iznad fila jedan po jedan, premazujući otopljeni puter između slojeva. Ponovite postupak slaganja slojeva sa preostalim listovima testa i otopljenim puterom. Podvucite ivice testa duž pite.
Probušite nekoliko rupa u gornjoj kori da bi para izašla, a zatim pecite 40–45 minuta ili dok površine ne porumeni. Izvadite iz rerne i ostavite pitu da se ohladi 10 minuta. Nasecite i uživajte!
(stvarukusa)
Preporučujemo

PITA SA MESOM: Hrskava, mekana i sočna, prosto savršena (VIDEO)
04. 01. 2025. u 07:00Novosti online

POSNA PITA SA PEČURKAMA: Brzo se priprema i garantuje savršen ukus
18. 12. 2024. u 07:00

POSNA KROMPIRUŠA SA GOTOVIM KORAMA: Izdašna i idealna u svako doba dana (VIDEO)
09. 12. 2024. u 11:37

"DA LI NAS JE TRAMP PREVARIO?" Nemački mediji bruje, šok u Berlinu zbog slanja američkih sistema "patriot" Ukrajini
TO JE bila velika nada u zaštiti od Putinovih raketa: u ponedeljak je predsednik SAD Donald Tramp najavio da će Ukrajini biti isporučeno oružje, ali da će Evropljani morati sve da plate. Sada se ispostavlja da Nemačka neće samo finansirati, već će morati i sama da isporuči sopstvenu protivvazdušnu odbranu, iako je već sada u deficitu, piše nemački Bild.
19. 07. 2025. u 10:22

SKANDAL TRESE NEMAČKU: Pogledajte koliko je Analena Berbok potrošila na šminku za samo tri meseca
KABINET bivšeg nemačkog kancelara Olafa Šolca izdvojio je skoro 590.000 evra iz javnih sredstava za šminkanje i uređivanje izgleda državnih funkcionera u periodu od 2022. do marta 2025. godine, piše Bild pozivajući se na podatke nemačke vlade.
19. 07. 2025. u 11:16

Naučnici ajkulama spustili mrtvu kravu na 1.629 metara dubine - nisu mogli da veruju šta su ribe uradile (VIDEO)
"TO POKAZUJE strategiju preživljavanja kod vrsta koje se ne hrane usamljeno."
14. 07. 2025. u 13:06
Komentari (0)