USKRŠNJI MILIBROD: Sočan i mekan, topi se u ustima

Новости онлине

19. 04. 2025. u 07:00

"Milibrod" (poznat i kao mlečni hleb ili mlečni hlebčić) jeste mekani, slatkast hleb bogat mlekom, puterom i jajima.

УСКРШЊИ МИЛИБРОД: Сочан и мекан, топи се у устима

Foto: Shutterstock

Iako se u srpskoj kuhinji koristi naziv milibrod, u drugim kuhinjama sveta postoje slične verzije ovog peciva koje se nazivaju drugačije.

Sastojci:

  • Glatko brašno 500 g
  • Mlako mleko 200 ml
  • Šećer 80 g
  • Jaja 2 komada
  • Puter 80 g
  • Suvi kvasac 1 kesica
  • So prstohvat
  • Vanilin šećer 1 kašičica
  • Jaje 1 za premazivanje

Priprema:

U manju činiju sipajte mleko, dodajte kašiku šećera i kvasac. Promešajte i ostavite 10 minuta da zapeni. U veću činiju sipajte brašno, šećer, so, vanilu, dodaj jaja i nadošli kvasac. Počnite da mesite. Kada se sastojci povežu, dodajte omekšali puter i mesite dok testo ne postane glatko i elastično (oko 10 minuta rukom ili 5 minuta mikserom sa spiralnim nastavcima).

Pokrijte testo i ostavite ga na toplom 1–1.5 sat, dok se ne udvostruči. Istresite testo na pobrašnjenu površinu i podelite ga na 3–4 dela. Uvijte rolnice i ispletite u pletenicu, pa je stavite u podmazan kalup za hleb. Pokrijte i ostavite još 30–40 minuta da naraste. Premažite jajetom i, po želji, pospite malo kristal šećera ili vanilin šećera. Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 180°C oko 30–35 minuta, dok ne dobije zlatnu boju. Pustite da se hleb prohladi pre sečenja kako bi ostao mekan i vazdušast.

(superrecepti)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN PLANETE ZEMLJE: Put održivog razvoja