DŽEM OD SLANINE: Pravi delikates koji se lako pravi
Danas ne govorimo o slatkim džemovima, već o nečem što se savršeno uklapa u priču o posluženju koje uključuje hrskavi hleb, sir i orašaste plodove.

Foto: Shutterstock
Reč je od džemu od slanine, a ovaj neobični specijalitet može da se koristi u najraznovrsnijim obrocima i sigurno će biti zvezda svake trepeze.
Sastojci:
- 450 g slanine
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- pola šolje smeđeg šećera
- pola šolje jabukovog sirćeta
- pola šolje vode
- so, biber
Priprema:
Slaninu sitno naseckajte, pa je propržite u tiganju dok se masnoća ne istopi, a ivice postanu hrskave. Kada je gotova prebacite je na tanjir obložen ubrusom da se ocedi. Dve kašike masti koja je ostala u tiganju sačuvajte za kasnije, a ostatak prospite. Vratite tiganj na ringlu, pa u njemu propržite sitno naseckan luk da se zastakli. Dodajte sitno naseckan beli luk, pa pržite još minut. Dodajte začine po ukusu. U posebnu činiju sjedinite šećer, jabukovo sirće i vodu. Prelijte preko luka, ubacite slaninu pa sve kuvajte uz često mešanje dok sva tečnost ne ispari, a vi dobijete sirupastu lepljivu strukturu u tiganju. Kada se prohladi prebacite ga u staklenu teglu i držite u frižideru.
(Stvarukusa/mondo)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

SLANI MAFINI SA JAJIMA I SLANINOM: Doručak koji ima sve što volite
19. 04. 2024. u 07:00

RIBLjE PLjESKAVICE: Posne i drugačije, zdrav ručak za celu porodicu
18. 04. 2024. u 10:36

RUSI ODBILI PREKID VATRE I GOMILAJU JAKE SNAGE KOD LIMANA: Sprema se velika ofanziva, ništa od mira u narednim mesecima!
JUČE je Moskva odbila mirovni predlog i prekid vatre na 30 dana sa Ukrajinom. Visoki zvaničnici Trampove administracije u poslednjim danima vode razgovore o tome da Vašington možda neće biti u stanju da izdejstvuje prekid vatre između Rusije i Ukrajine u narednim mesecima. Za to vreme, Moskva gomila trupe u Donjeckoj oblasti i sprema se za veliku ofanzivu.
02. 04. 2025. u 14:59

SRBI VIŠE NE MOGU DA PUTUJU BESPLATNO U OVU EVROPSKU ZEMLjU: Treba vam posebna dozvola, evo koliko košta
EVROPSKI državljani koji putuju u Veliku Britaniju od danas moraju imati digitalnu propusnicu za ulazak u zemlju, za koju britanska vlada tvrdi da će poboljšati bezbednost granica.
02. 04. 2025. u 10:16

JEDAN RAKIJA, A DRUGI... Nećete verovati KAKO se zovu psi novog ambasadora SAD u Srbiji Marka Brnovića
MARK Brnović je uvek ponosno isticao svoje poreklo, uostalom ćerke mu se zovu - Milena i Sofija.
31. 03. 2025. u 19:31
Komentari (0)