VASKRŠNJI GRČKI HLEB CUREKI: Testo je slatko, mekano i razvlači se, ješćete ga sa slašću
Ukoliko želite da obogatite vaskršnju trpezu, predlažemo da ove godine napravite cureki - slatki grčki uskršnji hleb. Izgleda kao velika pletenica, a testo je slatko, vazdušasto i razvači se. Predlažemo da ga ispečete ujutru i da ga jedete dok je još topao.
Sastojci:
Prva smesa:
- 150 g tvrdog brašna
- 120ml vode (sobna temperatura)
- 25gr kvasca
Druga smesa:
- 200ml mleka
- 100g putera
- Kora od jedne narandže
- 300g šećera
- 1 kašika ekstrakta vanile
- 4 jaja
- prstohvat soli
Treća smesa:
- 850g brašna
- 100g rastopljenog maslaca
Premaz:
- 1 žumance razblaženo sa jednom kašikom vode
- Listići badema
Priprema:
Pomešajte u činiji sve sastojke za prvu smesu. Umesite rukom testo, pokrite krpom i neka odstoji oko 15 minuta. Za pripremu druge smese u šerpu sipajte šećer, mleko, maslac iseckan na komadiće, izrendanu koru narandže, ekstrakt vanile. Kuvajte na blagoj vatri i neprestano mešajte dok se maslac ne rastopi i svi sastojci potpuno ne sjedine. Smesa ne sme da proključa, pa čim se jako zagreje, sklonite je i ostavite da se ohladi oko 10 minuta. Dodajte jaja i so, pa opet umeštajte sve zajedno. Dodajte prvu smesu u kojoj se nalazi kvasac. Mutite sve zajedno lagano mikserom.
Treću smesu pripremite tako što ćete pomešati maslac i brašno, pa ostavite da naraste. Kada testo postane kao guma, onda je spremno.
Podelite testo na dva dela, a zatim svaki deo ponovo radvojite na pola kako biste dobili četiri jednaka dela. Oblikujte svaki u lopte veličine oko 50cm. Spojite četiri kraja na jednoj strani tako da krenete da pletete pletenicu. Najbolje je da svakoj traci date broj 1-2-3-4. Preklopite traku 4 preko trake 2. Traku 1 preko trake 3. Traku 2 preko trake 3. Ponovite ovaj postupak onoliko puta koliko je potrebno da stvorite lepu pletenicu. Pažljivo prebacite u posudu za pečenje obloženu pek-papirom i sledite potpuno isti postupak za drugi cureki. Zagrejte rernu na 150 stepeni. Obe vekne prekrijte krpom i ostavite da se podignu oko 30 minuta. Četkicom premažite curekije smesom od žumanceta i vode. Pospite listićima badema. Pecite 50-60 minuta.
(sensa/mondo)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
ĐOKOVIĆ OTKRIO: Otrovali su me u Australiji, imao sam visok nivo teških metala u krvi
NAJBOLjI srpski teniser Novak Đoković otkrio je da je pre tri godine kada je deportovan iz Australije otrovan hranom u imigracionom hotelu, gde je bio smešten.
09. 01. 2025. u 21:40
AMERIKANCI OBJAVILI MAPE SA RATIŠTA: Rusija nastavlja prodor dublje u Ukrajinu, vraća teritoriju u Kurskoj oblasti (FOTO)
RUSIJA nastavlja da prodire dublje u Ukrajinu i vraća sopstvenu teritoriju u Kurskoj oblasti, pokazuju najnovije mape sa ukrajinskog ratiša koje je objavio Institut za proučavanje rata (ISW).
09. 01. 2025. u 20:45
TITOV SIN SE TUŽI SA HRVATSKOM: OZNA ga naterala da potpiše da se odriče nasledstva
IMANjE Josipa Broza Tita u Samoboru u Hrvatskoj, udaljeno samo kilometar od centra grada, nekada je bila jedna od njegovih privatnih rezidencija.
12. 01. 2025. u 20:00
Komentari (0)