DŽEM OD BOROVNICA I ČOKOLADE: Bez dodatog šećera, namaz kojem nećete moći da odolite
Možete ga mazati na palačinke, bakin kolač ili hleb, a kombinacija borovnica i čokolade daje ovom džemu jedinstven ukus.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 1 kg svežih domaćih slatkih borovnica
- 150 g tamne čokolade sa 85% kakaoa
- sok od jedne limete ili od pola limuna
Priprema:
1. Borovnice operite i stavite u duboki lonac na srednje jaku vatru. Kad počnu da se zagrevaju, zgnječite ih viljuškom ili gnječilicom za krompir.
2. Iscedite sok iz limete/limuna. Dodajte ga postepeno u lonac s borovnicama. Nemojte preterati da džem ne bi bio kiseo.
3. Kuvajte uz postepeno mešanje sve dok se borovnice ne raspadnu. Nakon toga pustite da se smesa krčka dodatnih 10 minuta, a u zavisnosti od dužine kuvanja, džem će biti gušći ili ređi (bolji je kad je malo ređi, lakše se maže). U skuvanu masu nakon 12-15 minuta dodajte iseckanu tamnu čokoladu. Pomešajte i rasporedite u sterilisane tegle.
4. Kad se ohladi, stavite ga u frižider.
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

SLATKI NAMAZ OD LIMUNA I JAJA: Oduševiće vas tekstura namirnica
07. 05. 2024. u 14:54

KAKO SE PRAVI SLATKO OD JAGODA: Uz jedan trik sastojak, priprema je duplo brža
11. 04. 2024. u 19:00

RUSI ODBILI PREKID VATRE I GOMILAJU JAKE SNAGE KOD LIMANA: Sprema se velika ofanziva, ništa od mira u narednim mesecima!
JUČE je Moskva odbila mirovni predlog i prekid vatre na 30 dana sa Ukrajinom. Visoki zvaničnici Trampove administracije u poslednjim danima vode razgovore o tome da Vašington možda neće biti u stanju da izdejstvuje prekid vatre između Rusije i Ukrajine u narednim mesecima. Za to vreme, Moskva gomila trupe u Donjeckoj oblasti i sprema se za veliku ofanzivu.
02. 04. 2025. u 14:59

SRBI VIŠE NE MOGU DA PUTUJU BESPLATNO U OVU EVROPSKU ZEMLjU: Treba vam posebna dozvola, evo koliko košta
EVROPSKI državljani koji putuju u Veliku Britaniju od danas moraju imati digitalnu propusnicu za ulazak u zemlju, za koju britanska vlada tvrdi da će poboljšati bezbednost granica.
02. 04. 2025. u 10:16

JEDAN RAKIJA, A DRUGI... Nećete verovati KAKO se zovu psi novog ambasadora SAD u Srbiji Marka Brnovića
MARK Brnović je uvek ponosno isticao svoje poreklo, uostalom ćerke mu se zovu - Milena i Sofija.
31. 03. 2025. u 19:31
Komentari (0)